Az amerikai Szövetségi Nyomozóirodának sikerült feltörnie a San Bernardinó-i terrorista iPhone 5C-jét egy meg nem nevezett harmadik fél segítségével. A kormány még fontolja, hogy megossza-e az Apple-lel azt, hogy pontosan milyen eszközzel sikerült. Egyelőre annyit árultak el: csak iPhone 5C-t és régebbi iPhone modelleket tudnak feltörni vele. 

Nem működik az új iPhone-modellekkel az a feltörési eszköz, amit az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vásárolt a San Bernardinó-i terrorista iPhone 5c-jének feltöréséhez – mondta el az FBI igazgatója, James Comey a CNN-nek. „Van egy eszközünk, amit csak az iPhone-ok egy részén tudunk alkalmazni. Az iPhone 6S-sel, vagy 5S-sel már nem működik.” 

Többek szerint ez azért lehet, mert a régi modellekbe még nem volt beépítve a Secure Enclave funkció, ami védi a passkódokat, biztonsági kulcsokat, és ami a telefon titkosítási rendszerét is stabilan kezeli. 

Az újabb iPhone-okkal nem birkóznak megForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

Az FBI a múlt héten elárulta: a kormány még megfontolja, hogy megosszák-e az Apple-lel az alkalmazott módszert. „Ha elmondjuk az Apple-nek, akkor ők befoltozzák a rést, és ott tartunk, ahonnan indultunk. Lehet, hogy mégis így lesz, de még nem döntöttünk.” 

Az Egyesült Államok szenátusának hírszerzési bizottsága februárban jelentette be, hogy dolgoznak egy olyan tervezeten, ami alapján büntetőeljárást lehetne kezdeményezni azon techcégek ellen, amelyek a bírói végzés ellenére sem működnek együtt a hatóságokkal a titkosítások feltörésében. A Reuters forrásai szerint azonban a Fehér Ház nem támogatja a kezdeményezést.