Minden vita Hitlerhez vezet

2016.05.07. 14:01

Egy statisztikus utánajárt annak az állításnak, miszerint minél hosszabb egy internetes vita, annál nagyobb az esélye, hogy valaki megemlíti Hitlert és a nácikat.

Egy statisztikus a Reddit fórumán vizsgálta, hogy van-e alapja a sokat emlegetett Godwin-törvénynek. Ez kimondja, hogy "egy internetes vita terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez." 

Ezt a megállapítást Mike Godwin tette 1990-ben, ma pedig minden párbeszédalapú online kommunikációs közegre alkalmazzák. Bár törvénynek hívják, inkább nevezhető megfigyelésnek. 

Godwin arról nem tett említést, hogy az, aki a nácikkal vagy Hitlerrel von párhuzamot, annak igaza van-e. 

Utánajárt, igaz-e

Annyira sokat emlegették online fórumokon Godwin törényét, hogy egy "Curious Gnu" becenevű statisztikus utánajárt, hogy mi igaz belőle. Több mint 4,6 millió kommentet vizsgált át a Redditen,  rákeresve a Hitler és náci kulcsszavakra. 

Biztos, hogy felbukkannak a nácikForrás: curiousgnu.com

Számításai szerint ha egy beszélgetés eléri a 101 hozzászólást, 15 százalék az esély arra, hogy valaki megemlítse a nácikat. Ezer komment felett ez körülbelül 70 százalékra nő. Összességében megállapította, hogy az ezer kommentet túllépő Reddit bejegyzések 78 százalékában biztosan megemlítették a nácikat. 

Curious Gnu hozzátette, hogy ez nem egyértelműen a Godwin-törvény bizonyítása, mert nem vizsgálta a szövegkörnyezetet, csupán azt, hogy hányszor jelentek meg a kifejezések a beszélgetésekben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK