Minden vita Hitlerhez vezet

Adolf Hitler
Adolf Hitler (1889-1945), homme d'Etat allemand. RV-363959
Vágólapra másolva!
Egy statisztikus utánajárt annak az állításnak, miszerint minél hosszabb egy internetes vita, annál nagyobb az esélye, hogy valaki megemlíti Hitlert és a nácikat.
Vágólapra másolva!

Egy statisztikus a Reddit fórumán vizsgálta, hogy van-e alapja a sokat emlegetett Godwin-törvénynek. Ez kimondja, hogy "egy internetes vita terebélyesedésével

Ezt a megállapítást Mike Godwin tette 1990-ben, ma pedig minden párbeszédalapú online kommunikációs közegre alkalmazzák. Bár törvénynek hívják, inkább nevezhető megfigyelésnek.

Godwin arról nem tett említést, hogy az, aki a nácikkal vagy Hitlerrel von párhuzamot, annak igaza van-e.

Utánajárt, igaz-e

Annyira sokat emlegették online fórumokon Godwin törényét, hogy egy "Curious Gnu" becenevű statisztikus utánajárt, hogy mi igaz belőle.

Több mint 4,6 millió kommentet vizsgált át a Redditen,

rákeresve a Hitler és náci kulcsszavakra.

Biztos, hogy felbukkannak a nácik Forrás: curiousgnu.com

Számításai szerint ha egy beszélgetés eléri a 101 hozzászólást, 15 százalék az esély arra, hogy valaki megemlítse a nácikat. Ezer komment felett ez körülbelül 70 százalékra nő. Összességében megállapította, hogy az ezer kommentet túllépő Reddit bejegyzések 78 százalékában

biztosan megemlítették a nácikat.

Curious Gnu hozzátette, hogy ez nem egyértelműen a Godwin-törvény bizonyítása, mert nem vizsgálta a szövegkörnyezetet, csupán azt, hogy hányszor jelentek meg a kifejezések a beszélgetésekben.