Már idén elkezdhetik tesztelni az első olyan légi drónt, ami embert is tud szállítani. A drón úgy fuvarozza majd utasát a levegőben, mint a Google önjáró autója az utakon.

A nevadai hatóság megadta a repüléshez szükséges engedélyeket a világ első olyan drónjának, amely utast is tud szállítani. Ezzel elkezdődhetnek az éles tesztelések, amiket még idén szeretne megkezdeni a járműt gyártó Ehang.

A kínai cég januárban mutatta be az EHang 184 nevű utasszállító drónjt a CES-en (Consumer Electronics Show). Jelenleg 3,5 kilométer magasságba tud emelkedni, és 100 kilométer tesz meg óránként. Egyelőre még csak 23 percig tud levegőben tartani egyetlen utast.

Ezért rövid, illetve közepes távokhoz alkalmas.

Az EHang184 drónForrás: AFP/David Mcnew

Huazhi Hu alapító szerint a tesztelés lefekteti majd azokat az alapokat, amelyek szükségesek lesznek a drón kereskedelmi forgalomba hozásához, és egyben berúghatja az autonóm légi közlekedési eszközök piacát is. A terv, hogy a drónok gyakorlatilag úgy fuvarozzanak majd önállóan embereket a levegőben, mint ahogy a Google önvezető autója teszi azt az utakon.

Elég lesz csak a célállomást megadni a rendszernek egy érintőképernyős kijelzőn, utána a dróntaxi gondoskodik a szállításról - kikerüli az akadályokat, navigál, és lerakja az utast.

Az Ehang korábban kamerákat és hobbidrónokat gyártott, ez az első alkalom, hogy utasszállító drónt készítenek.