A fiúkat jobban fenyegeti a függőség veszélye

2016.08.31. 09:56

Az iskolakezdéssel párhuzamosan a szülőknek fel kell készülniük arra, hogy gyermekeik több időt töltenek az internet előtt, és könnyebben megvédhetik őket, ha tudják, hogy a fiúk és lányok mit csinálnak online és milyen veszélyek leselkednek rájuk.

A lányok okostelefonokat szeretnek használni, míg a fiúk a számítógépeket és a játékkonzolokat részesítik előnyben. A fiúknál valószínűbb a játékfüggőség kialakulása: ők gyakrabban említik a számítógépes játékokat a mindennapos online tevékenységeik között, míg a lányok inkább a közösségi oldalakon kommunikálnak, élő beszéd vagy üzenetek formájában.

A lányok gyakrabban választják családtagjaikat és barátaikat információs forrásként, míg a fiúk inkább az internetetre támaszkodnak, és magabiztosabbnak érzik magukat az internethasználat és az online védelem terén.

A kutatás szerint a fiúk esetében fennáll a videojátékok iránt függőség veszélyeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

A Kaspersky Lab és az Iconkids & Youth kutatása szerint a fiúk kevésbé gátlásosak az interneten: sok személyes adatot osztanak meg közösségi oldalakon, idősebbnek mondják magukat a valódi koruknál, és gyakran próbálkoznak a szülői szűrők megkerülésével és online tevékenységük elrejtésével. És sokszor van mit elrejteni – saját bevallásuk szerint a fiúk szívesebben keresnek rá olyan tartalmakra, amelyek nem megfelelőek gyerekek számára.

"A kutatás azt mutatja, hogy a fiúk szüleinek figyelmesen kell követni gyerekük online tevékenységét. A legfrissebb szülői szűrőket kell használni, hogy biztonságban tartsák fiaikat a nemkívánatos, vagy olyan veszélyes tartalmaktól, mint például a felnőtteknek szánt játékok.

A lányok esetében arra kell figyelni, hogy kikkel kommunikálnak onlineForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE

A lányok esetében ugyanakkor jobban oda kell figyelni arra, hogy kivel kommunikálnak. A közösségi oldalakat gyakran használják gyanús alakok, hogy gyerekek bizalmába férkőzzenek" – figyelmeztet Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztási vezetője.

A Kaspersky kiemelt figyelmet fordít arra a gyerekek védelmére, és a hasznos tanácsok mellett tehcnikai megoldásokat is biztosít a kutatásban felmerülő problémák és veszélyek elkerülésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK