A tiniket célozza az FBI hackerellenes kampánya

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
A kiberhős menő, a kiberbűnöző nem.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) az Europollal indított közös prevenciós kampányt azért, hogy a fiatalok kedvét elvegyék a kiberbűnözéstől. A hivatalos grafikán egy kiberbűnözőt hasonlítanak össze egy olyan kiberbiztonsági szakértővel, aki a bűnözés elleni harcra használja fel szaktudását.

A videojátékokban is használt statisztikákkal jellemezték mindegyik oldalt, két kártyával: ezek szerint a hackereknek rosszabb az egészségügyi állapotuk, ügyességük, a staminájuk (ez jellemzi a kitartást) és a boldogsági mutatójuk, mint a kiberbiztonságiaknak. Ezenfelül, kevesebb a pénzük is.

A hivatásos kiberszakemberekre fényes jövő vár, míg a bűnözők sosem lehetnek biztonságban: bármikor bekopogtathat a rendőr, a hacker pedig dutyiba kerül, „ahol bizony nincs internet”.

Az Europol több ország kormányával együttműködésben nagyszabású nyomozásba kezdett decemberben elosztásos túlterheléses támadásokkal kapcsolatban (DDoS), ami 34 eddig letartóztatáshoz, és további 101 gyanúsítotthoz vezetett el. A hackerek nagy része még nagyon fiatal. Ez volt az egyik fő kiváltó oka a prevenciós kampánynak.

Steven Wilson, az Europol európai kiberbűnözési központjának (EC3) igazgatója szerint a mai generáció a korábbinál közelebb van a technológiához, ez pedig magában hordozza a kiberbűnözés lehetőségét is. A jogi szervezeteknek kiemelten kéne foglalkozniuk azzal,

hogy még fiatalkorban elvegyék a felhasználók kedvét a kiberbűnözéstől,

és megértessék velük azt, hogy képességeiket építő jelleggel is felhasználhatják.

Több fiatalkorú hacker is a hecc kedvéért bűnöz az interneten, és nincs tisztában tetteinek valódi következményeivel. Őket arra kell rávezetni az Europol szerint, hogy inkább a fejlesztésben, játékiparban, kiberbiztonságban és más informatikai területeken kamatoztassák tudásukat.