Több számítógépen lesz 4K-ban nézhető a Netflix

netflix magyarország ps konzol playstation
Netflix Playstation konzollal
Vágólapra másolva!
Hónapok óta hirdeti a Netflix, hogy a legdrágább Premium előfizetését választók akár 4K felbontásban is élvezhetik a megfelelő sorozatokat és filmeket. Számítógépek esetén jelenleg nagyon elméleti lehetőség az Ultra HD-ben való netflixezés, de hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válhat.
Vágólapra másolva!

Számítógépen jelenleg nagyon kevesen képesek 4K felbontású netflixes tartalmakat nézni, de ez nem pusztán abból fakad, hogy egyelőre csak terjedőfélben vannak a 3840×2160 pixeles monitorok.

Forrás: Origo

A másik nagy problémát a Netflix által bevetett digitális másolásvédelem jelenti, az Ultra HD felbontású streameléshez ugyanis a PC grafikus vezérlőjének támogatnia kell a Microsoft PlayReady 3.0 (SL3000) DRM-et és a HDCP 2.2 szabványt. Utóbbi technológiát a monitornak is ismernie kell.

Ez durván leszűkíti a 4K streameléshez megfelelő számítógépek körét:

az előfizetőknek a Windows 10-ben lévő Microsoft Edge böngészőt vagy a hivatalos Netflix appot kell használniuk, továbbá a legújabb Intel Kaby Lake családba tartozó processzorral kell rendelkezniük.

Ehhez még hozzájön, hogy a monitorjukat a processzorba épített grafikus vezérlővel kell használniuk. Hiába van megfelelő Intel CPU a számítógépben, ha dedikált videokártya hajtja a monitort, akkor lemondhatnak a 4K-s netflixezésről.

NVIDIA GeForce GTX 1070 Forrás: NVIDIA

Az NVIDIA bejelentette, hogy mostantól a Windows 10 következő nagy frissítésének azon nyilvános tesztelői is nézhetik Ultra HD-ben a Netflixet, akiknek legalább 3 GB dedikált videomemóriával ellátott, GeForce GTX 10-szériás videokártya található a számítógépükben. Az Ultra HD-s netflixezés csak a Windows 10 előzetes kiadása által telepített grafikus meghajtóval érhető el, az NVIDIA webhelyéről letölthető driverrel nem.

Az NVIDIA videokártyákon való 4K-s netflixezés valamikor az elkövetkező hónapokban válhat általánosan elérhetővé.

Egyelőre nem világos, hogy az újabb AMD Radeon grafikus vezérlők mikortól kezdve támogathatják majd 4K-s Netflixet. A tavaly és idén piacra dobott RX 400 és RX 500 modelleknek elméletileg csak egy driverfrissítésre lenne szükségük a mutatványhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!