Durván gyorsabb a fény-wifi az eddig ismert megoldásnál

lifi, li-fi, fény-wifi
Otthonunk világítótestjeit használja az új szabvány a hálózati kommunikációhoz.
Vágólapra másolva!
Napjainkban a WiFi a vezeték nélküli kommunikáció alapja, ám a technológia nem tökéletes, hiszen a korlátozott hatótávolság mellett a fizikai akadályokat sem kedveli. Érkezik azonban egy új vezeték nélküli protokoll, amely képes lehet kiküszöbölni ezeket a problémákat.
Vágólapra másolva!

A Li-Fi (Light Fidelity) lényege, hogy a látható fény tartományában képes továbbítani az adatokat. A Li-Fi transzmitterek LED fényeket használnak a fényerősség modulálására (egy viszonylag nagyfrekvenciás hullámot, alacsonyabb frekvenciájú jellel befolyásolnak) és jeleket egy fényérzékeny vevő fogadja és olvassa le. A LED-ek jelét egy lapka vezérli, ráadásul azok erősségét akár másodpercenként több milliószor is meg lehet változtatni, így a megoldás elméletben százszor gyorsabb adatátvitelre képes, mint az ismert megoldások.

Otthonunk világítótestjeit használja az új szabvány a hálózati kommunikációhoz. Forrás: Origo

A technológiát hat évvel ezelőtt mutatta be Harald Haas a pureLi-Fi nevű cég társalapítója, azóta számtalan valós idejű kísérletet folytattak. A professzor leszögezte, hogy a Li-Fi várhatóan kiegészítő lehetőségként társul majd a WiFi mellé, s hamarosan a mobileszközöket már a Li-Fi jel adás-vételéhez szükséges speciális egységgel is felszerelhetik. A technológia nagy előnye, hogy viszonylag olcsón hozzáadható a meglévő eszközökhöz, hátrányát – mivel a világítótestek szolgáltatják a jelet – a fényforrások hatótávolsága jelenti.

A Li-Fi-ről egyébként már mi is írtunk, bár a várakozások ellenére az új iPhone még nem használja ezt a technikát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!