Megkezdődött Norvégiában az FM rádió leállítása

Autórádiók, hifi
Vágólapra másolva!
Az ország északi részén már csak digitálisan foghatóak az állami csatornák.
Vágólapra másolva!

A hét második felében Norvégia a világ első olyan országává vált, amely ténylegesen megkezdte az analóg FM rádióadások lekapcsolását, az ország egyes északi régióiban már csak a digitális DAB formátumban érhetőek el az állami csatornák. Az érintett területeken mostantól kizárólag a helyi rádióállomások foghatóak analóg rádiókkal.

A norvégok által jelenleg használt autók 51 százalékában még nem hallgathatóak digitális ráadióadások Forrás: Bosch

A digitális rádióadásnak két előnye van: egyrészt jobb hangminőséget kínál, másrészt pedig sokkal hatékonyabban terjeszthető. Az utóbbi miatt erőltetik ennyire a digitális átállást az országban: Norvégia domborzata enyhén szólva sem kompatibilis a racionális költségű analóg adásterjesztéssel,

a DAB-bal nyolcadáron juttatható el a lakosokhoz a rádióadás.

Az átállás nem örvend nagy népszerűségnek az országban, hiszen analóg rádiók milliói válnak miatta hasznavehetetlen elektronikai hulladékká. A lakosság jókora részének előbb vagy utóbb DAB-ot támogató rádiókat kell vásárolnia, ha rádiózni szeretne a jövőben.

Szeptember közepe óta 620 ezer DAB-ot támogató rádiót értékesítettek a norvég kereskedők.

Ennek ellenére az országban jelenleg használt autórádiók csupán 49 százaléka képes fogni a digitális adásokat, így várhatóan a következő időszakban is cukorkaként fogynak majd a modern készülékek, továbbá a régi rádiók felokosításához használható adapterek. A digitális átállás nem olcsó mulatság a lakosság számára, például az autósoknak tipikusan 100-200 eurójukba kerül, hogy képesek legyenek digitális rádiót hallgatni a kocsijaikban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!