Nem mobilozhatnak a francia gyerekek az iskolában

okostelefon caucasian chat children connect dark family friends gaming generation indoor internet kid like media message multi online people phone race racial school screen share smart social software technology together touch young
Megfelelő biztonsági beállítások nélkül a kicsik rövid idő alatt akár több százezer forintos is elkölthetnek virtuális játékokra.
Vágólapra másolva!
Az iskolaigazgatók szövetsége egyelőre nem érti a döntés miértjét és hogyanját.
Vágólapra másolva!

Az iskolákban világszerte tiltott a telefonok óra közbeni használata, azonban a szünetekben általában nyugodtan mobilozhatnak a tanulók. A The Guardian beszámolója alapján jövő szeptembertől a francia iskolákban némileg megváltozik a helyzet, a 6-15 éves diákok ugyanis egyáltalán nem telefonozhatnak majd az iskolákban. A szabály azért lett kitalálva, hogy a diákok jobban tudjanak koncentrálni az oktatási intézményekben, a mobilozás tiltása állítólag „közegészségügyi üzenetet" hordoz.

Forrás: 123rf

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter szerint a diákoknak persze lehet majd mobiljuk, azonban az iskolába belépve fizikailag meg kell válniuk azoktól, és csak a tanítás végeztével, a távozásukkor vehetik újból magukhoz a készülékeiket. Sajnos azt nem árulta el, hogy az iskoláknak pontosan hol és hogyan kellene tárolniuk az eszközöket, továbbá miként kellene megoldaniuk a beszedésüket és a kiadásukat.

Ez elég nagy baj, hiszen körülbelül 5300 állami iskolát érint a szabályozás, az intézményekben átlagosan 500 diák tanul.

Blanquer felvetette, hogy esetleg a tanulók által zárható szekrényekkel kellene megoldani a problémát, de a fenti számok alapján olyan 2,65 millió darabot kellene vásárolni belőlük, ami egyrészt rengeteg pénzbe kerülne, másrészt pár hónap alatt kellene beszerezni és telepíteni a tárolókat, harmadrészt pedig az iskolák jókora részének problémát jelentene az elhelyezésük.

Mindezeken felül nem érdemes arra számítani, hogy a diákok becsülettel megfelelnének az állami szabályozási környezetnek.

A francia iskolaigazgatókat tömörítő szövetség nem csak a kivitelezési és betartatási nehézségek miatt értetlenkedik. A tagok valójában azt sem tudják, hogy egyáltalán mi értelme van az egésznek: az iskolák már régen rögzítették a házirendjükben, hogy a diákjaik mikor mobilozhatnak és mikor nem, a miniszter bejelentésében a kevés „logikát és pragmatizmust" véltek felfedezni.

Ennek lehet valami köze ahhoz, hogy tiltást valójában Emmanuel Macron miniszterelnök találta ki:

az iskolákban való mobilozás betiltása volt az egyik kampányígérete.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!