Vágólapra másolva!
Fejenként legalább 10,4 milliárd forintba kerülne az egyhetes vakáció.
Vágólapra másolva!

Minden elsuhanó évvel egyre közelebb kerülünk az űrturizmus megvalósulásához, de akad egy elég nagy bökkenő: az űrturizmust megvalósítani próbáló egyesült államokbeli cégek elsősorban azzal vannak elfoglalva, hogy miként juttassák fel az űrbe és hozzák vissza a turistákat. Ez meglehetősen leköti az erőforrásaikat, így továbbra is nyitott kérdés, hogy mégis hol fognak megszállni az űrturisták, elvégre a kisméretű űrrepülőkben nem parkoltathatják őket napokig.

Nemzetközi Űrállomás Forrás: NASA

Az űrhotelek építése iránt eddig inkább orosz cégek érdeklődtek, például 2010-ben az Orbital Technologies is bemutatta a saját megoldását, amely a tervek szerint 2016-ban fogadta volna az első vendégeket. Ehhez képest utoljára 2011-ben érkeztek információk a projektről, azóta síri csend honol a háza táján; meglehetősen nyilvánvaló, hogy füstbe mentek a tervek.

Ezzel persze nem halt meg űrhoteles álom, a napokban a Roscosmos állt elő egy új javaslattal:

két új modullal bővítené a Nemzetközi Űrállomást.

Az egyikben tudományos célokra használható laboratórium és energiaellátó állomás működne, a másik pedig egy űrhotel volna. Az első modulon már megkezdődött a munka, ennek az árát állja az orosz állam, de a szálloda megtervezéséhez és megépítéséhez még össze kell kalapoznia 446 millió dollárt a vállalatnak. Mindkét modul tervezését az RKK Energiára bízta a Roscosmos.

Az űrturistáknak fejenként legalább 40 millió dollárjukba (olyan 10,4 milliárd forintjukba) kerülne az egyhetes vakáció az űrszállodában. Ezen felül opcionálisan űrsétát is tehetnének, potom 20 millió dolláros felárért cserébe.

Az űrhoteles projektet meglehetősen gyorsan kellene kivitelezni, hiszen a jelenlegi álláspont szerint a Nemzetközi Űrállomást várhatóan csak 2028-ig üzemeltetik, utána a Mir űrállomáshoz hasonlóan megsemmisítik majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!