Japán alkalmazottak munkáját veszi el az IBM gépagya

ibm watson
Az IBM szoftvere
Vágólapra másolva!
A japán Fukoku Mutual Life Insurance nevű biztosítási cég 34 alkalmazottat vált le az IBM Watson Explorer nevű szoftver bevezetése miatt. Watson nem csak olcsóbban, de gyorsabban is képes elvégezni munkájukat.
Vágólapra másolva!

A technológiai előrejelzők szerint 2017 a mesterséges intelligencia éve lesz, egyre több ilyen szoftvert kezdenek el alkalmazni a vállalatok, főleg nagy adathalmazok elemzésére. A japán Fukoku Mutual nevű biztosítási cég bejelentése is ezt vetíti előre: a vállalat 34 alkalmazottat küld el, és helyettesíti őket az IBM Watson Explorer nevű programjával.

A szoftver feladata az lesz, hogy egészségügyi dokumentumokból, kórházi nyilvántartásokból gyűjtsön össze információkat az adott ügyfélről, és ez alapján határozza meg a neki járó biztosítás összegét. Az adatgyűjtési feladatok automatizálásával 30 százalékkal gyorsabban elvégezhető a munka, így

gyorsabban ki tudják fizetni az embereket.

A Fukoku Mutual összesen 1,7 millió dollárt fordított az MI-rendszer felállítására, annak fenntartása évente 128 ezer dollárba fog kerülni. A szoftver használatával viszont 1,1 millió dollárt tudnak megspórolni évente, így kevesebb mint két év alatt visszajöhet a ráfordított pénz.

Az IBM szoftvere Forrás: IBM

A cég korábban már használta a Watson Explorert ügyfélhívások elemzéséhez. A program írott szöveggé tudja alakítani a beszédet, és a leírt szavak alapján határozza meg, hogy az ügyfél pozitív, vagy negatív véleményt fogalmazott meg.

A Maninichi japán lap szerint még három másik japán biztosítási cég tervezi, hogy teszteli, vagy implementálja a rendszert különféle feladatok elvégzésére.