Kocsit lopni tanítja a gépagyakat Elon Musk cége

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó cége, az OpenAI új eszközt adott ki a fejlesztőknek ahhoz, hogy algoritmusaik megtanulhassák úgy kezelni a számítógépet, mint az emberek. Azaz videojátékokat játszhassanak, appokat használhassanak és böngészhessenek. Nem csak azt tanulhatják meg, hogyan végezzenek el feladatokat a Google Chrome-ban, de akár GTA V-öt is játszhatnak.
Vágólapra másolva!

A Universe nevű eszközt arra a célra készítette az Open AI, hogy annak segítségével a mesterséges intelligencia rendszerek megtanulhassák úgy használni a számítógépes szoftvereket, mint az emberek.

Képezhetik magukat

videojátékokban, appok kezelésében és weboldalak böngészésben.

Mindezt több ezer játékkal, és 80 böngészős programmal gyakorolhatják. A cég olyan nagy játékcégekkel szerződött le, mint a Microsoft Studios, az EA és a Valve, így kiderül, hogyan birkózik meg a gépagy az új kihívásokkal, ha például beledobják a GTA V, a Portal, vagy a Sid Meier's Alpha Centauri játékok sűrűjébe.

A gépagyak a VCN (virtual network computing) szoftvert használják a távoli vezérléshez, ez teszi lehetővé, hogy irányíthassanak egy játékot, vagy appot virtuális billentyűzet és egér segítségével. A kijelzőn megjelenő információkat pixelek elemzésével értelmezik.

Elon Musk cége azért dolgozik, hogy a mesterséges intelligenciát közösen fejleszthessék mások Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A cég év elején adta ki Gym nevű toolkitjét is, ami voltaképp egy olyan virtuális edzőterem a gépagyaknak, ahol a világ MI-fejlesztői szabadon hozzáférhetően oszthatják meg egymással fejlesztéseiket.

Míg a Gym virtuális környezetben a különféle algoritmusokat lehet tesztelni, összevetni egymással, addig a Universe-ben kiképezhetők előtte bizonyos feladatokra.

A Universe forráskódját a GitHubon érheti el bármelyik fejlesztő, több ezer online környezetet és feladattípust foglal magába. Ezek közt vannak egyszerű, böngészős feladatok (például gombokra, hivatkozásokra kattintás), de összetettebb feladatok is,

például a Grand Theft Auto V videojáték játszása.

Grand Theft Auto V, a Rockstar Games játéka Forrás: Rockstar Games

Ugyan furcsának tűnhet az a fordulat, hogy a gépek autókat lopjanak és embereket lőjenek le a videojátékokon belül, de ezen keresztül eljuthat addig az algoritmus, hogy később más hétköznapi feladatokat hajtson végre, például házi munkát.

A játszás fontos formája a mesterséges intelligencia tesztelésének:

sok videojáték egy külön kis virtuális világ,

és az MI-nek mindegyik játékhoz alkalmazkodnia kell. A szokatlan környezet új technikák fejlesztésére kényszeríti, és nem utolsósorban: meg kell találnia a módját annak, hogy jól is játsszon.

Az Open AI-t abból a célból alapította Elon Musk és Sam Altman, hogy megelőzzék a mesterséges intelligencia lehetséges káros hatásait, valamint demokratizálják a technológiát. A projektet támogatja többek közt a Microsoft, az Amazon és az Infosys is.