Az Intel bevásárolja magát a Nokia volt térképrendszerébe

intel toulouse rd
Többen mennek nyugdíjba és máshová dolgozni
Vágólapra másolva!
A chipgyártónak 15 százalék részesedése lesz a Here-ben.
Vágólapra másolva!

Az Intel 15 százalék részesedést vásárol a térkép- és navigációs rendszert fejlesztő HERE-ből, ami jelenleg a BMW, az Audi és a Daimler német autócégek tulajdonában van. A chipgyártó bejelentette, hogy közösen dolgoznak majd olyan önjáró járművekbe szánt navigációs rendszeren, ami a valós idejű információkat ad a forgalomról, útviszonyokról, ezáltal biztonságosabban tudnak közlekedni az önjáró autók. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, várhatóan az elkövetkező három hónapban zajlik le a tranzakció.

„Az autók gyorsan a világ legintelligensebb, összekapcsolt eszközeivé válnak. Várjuk a HERE-rel és partnereivel való közös munkát"- üdvözítette az együttműködést Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója.

Az Intel hisz abban, hogy pár éven belül sikerül elérni a teljesen önjáró autókat Forrás: AFP/Remy Gabalda

Edzard Overbeek, a Here vezérigazgatója szerint a fizikai világ valósidejű, magas minőségű reprezentálása kritikus pont az önjáró járművek számára,

a biztonságosabb vezetéshez sokkal erősebb számítási platformok kellenek.

Az Intel segíthet abban, hogy egy univerzális, mindig naprakész digitális platformot fejlesszenek, ami össze tudja kötni a járművet, a felhőt, és minden mást. Emellett keresik azt is, miként tudnák más szolgáltatásokban kamatoztatni a járművek és utasok által generált adatokat.

Már idén augusztusban lehetett hallani arról, hogy a HERE-hez új befektetők csatlakoznak, és az Audi-BMW-Daimler 45 százalék alá tolná saját részesedését. Akkor szóba jött a Facebook, az Amazon és a Microsoft is.

A HERE korábban a Nokiáé volt, majd a három német autógyártóból alakult konzorcium vásárolta fel 2,8 milliárd euróért 2015 nyarán. Az Uber hárommiliárd dollárt adott volna érte, de érdeklődött a Facebook és a Microsoft is.