Megállapodásra jutottak a főbb uniós intézmények a megvásárolt online tartalomszolgáltatások hordozhatóságáról. Lehetővé válhat, hogy az európai uniós polgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket.

Az Európai Unió Tanácsa, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között létrejött egyezség értelmében a fogyasztók az EU határain belül ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az új szabályok kötelezőek lesznek minden egyes fizetős online tartalomszolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre is. A térítésmentesen kínált szolgáltatások nyújtói önkéntes alapon szintén felkínálhatják regisztrált felhasználóiknak a tartalmak hordozhatóságát.

Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos üdvözölte az egyezséget, amely szerinte kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára.

"Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva zavartalanul élvezhetik majd kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket.

Többek közt a Netflixre is vonatkozik majdForrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

"A megállapodás új kapukat nyit a polgárok számára, s egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.

Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörlésével.

A megállapodást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan is jóvá kell hagynia, ez várhatóan idén tavasszal történik meg. Ezt követően az új szabályok a jövő év elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak.

Felmérések szerint tavaly az európaiak mintegy 64 százaléka használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszására vagy letöltésére. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket.