Egy dologban elverhetik a régi számítógépek az újakat

apple ii plus retró számítógép
Apple II Plus
Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy egy Apple IIe bármiben is gyorsabb lehet egy Core i7-es gépnél?
Vágólapra másolva!

Az elavult számítógép újra való lecserélése tipikusan látványos előrelépést hoz a teljesítmény tekintetében, így a többségben soha fel sem merül, hogy a korábbi számítógépe bármilyen szempontból gyorsabb lehetett az újnál.

Apple II Plus Forrás: Marcin Wichary / Flickr

Mostanra bizonyítottá vált, hogy ez nem feltétlenül igaz: minél régebbi egy számítógép, annál gyorsabban értelmezheti a billentyűleütéseket. Egy ősrégi számítógép klaviatúráján leütött betű sokkal gyorsabban jelenhet meg a monitoron, mint egy vadiúj csúcsgép esetében.

Méghozzá nem is kicsivel.

Az összehasonlító méréseket elvégzett Dan Luu mérnök szerint az 1983-ban piacra dobott Apple IIe esetében 30ms a késleltetés, a 2014-es MacBook Prónál 100ms, míg 2016-os évjáratú, Intel Core i7 processzoros és Windows 10-es Lenovo X1 Carbon már 150ms válaszidővel működik.

A mérnök szerint a jelenség magyarázata, hogy az idő előrehaladtával hardveresen és szoftveresen is masszívan komplexebbé váltak a számítógépek.

Olyan kacskaringóssá vált a billentyűleütéstől a karakter monitoron való megjelenítésééig vezető út, hogy a modern gépeken számottevően több időt vehet igénybe a művelet, mint a több évtizedes relikviákon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!