Nekimehet a tőzsdefelügyelet az Intel vezérigazgatójának

Brian Krzanich Intel bejelentés
LAS VEGAS, NV - JANUARY 06: Intel Corp. CEO Brian Krzanich delivers a keynote address at the 2015 International CES at The Venetian Las Vegas on January 6, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Állítólag véletlen egybeesés, hogy nemrég 10 milliárd forintnyi részvényt adott el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban megérkezett az idei év talán legnagyobb informatikai botránya: nyilvánosságra került, hogy az Intel, az AMD, továbbá az ARM processzorok is súlyos sebezhetőségeket rejtenek. Az összes érintett hardvertervező cég közül az Intel bizonyult a legnagyobb vesztesnek az ügyben, hiszen a vállalat az elmúlt bő húsz évben kiadott processzorainak többségében nem csak a legtöbb, de mind közül a legsúlyosabb sebezhetőség is megtalálható.

Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója Forrás: AFP/Ethan Miller

Mostanra elkezdett végre tisztulni a kép, kibontakozni a sérülékenységekkel kapcsolatos történet. Mint kiderült, a Meltdown és Spectre nevű hibákat a biztonsági kutatók még tavaly június elején jelentették az Intelnek, a vállalat azóta foglalkozik a problémák megszüntetésével.

Bryan Krzanich vezérigazgató már a nyár eleje óta tudott a gondról.

Most kiderült, hogy röviddel később Krzanich előre beidőzített egy részvényeladási tranzakciót, így november végén megvált az összes olyan részvényétől, amelyet a munkaszerződése keretében egyáltalán eladhatott.

Összesen 39 millió dollár, azaz közel 10 milliárd forint értékű részvényről beszélünk.

A manőver persze már akkor is feltűnt néhány piaci elemzőnek, de nem tudták mire vélni. Annyira azért nem lettek jók az AMD Ryzen processzorok, hogy az Intel vezérigazgatójának ennyire meg kelljen ijednie tőlük, más érdemi fenyegetésről pedig nem volt tudomásuk.

A mostani sebezhetőségek fényében felmerült a gyanú, hogy Krzanich a sebezhetőségek miatt válhatott meg a részvényeitől, hiszen nem tudhatta, hogy a nyilvánosságra kerülésük milyen hatással lesz az Intel részvényárfolyamára. Ha igaz a spekuláció, akkor Krzanich törvényt sérthetett, a lépés bennfentes kereskedelemnek minősülne.

Az Intel szóvivője kategorikusan tagadta, hogy Krzanich fura üzletelésének bármiféle köze lett volna a Meltdown és a Spectre hibákhoz, állítása szerint véletlen egybeesésről van szó. Egyelőre nem világos, hogy indul-e tőzsdefelügyeleti eljárás az Intel vezérigazgatója ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!