Tízezrekkel nőtt a lakosok áramszámlája a kriptobányászat miatt

Internet
Technician working in server room
Vágólapra másolva!
Másfél éves moratóriumot rendelt el egy kisváros vezetése az USA-ban.
Vágólapra másolva!

A BitCoinhoz és Ethereumhoz hasonló kriptovaluták előállításához óriási számítási teljesítményre van szükség, a használt hardverek pedig gigantikus mennyiségű villamos energiát fogyasztanak. Éppen ezért a nagybani kriptobányászok olyan helyekre próbálják telepíteni a szerverközpontjaikat, ahol rendkívül olcsón juthatnak hozzá az áramhoz.

A kép csak illusztráció Forrás: Photononstop/Emmanuel Joly

Az Egyesült Államok területén egészen eddig a New York állambeli Plattsburgh volt a legjobb hely a központoknak: a közelmúltig egy kilowattóra áram a lakossági fogyasztók számára 4,5 centbe, míg az üzleti felhasználók számára 2 centbe került.

Átszámítva 11 és 5 forintokról beszélünk.

Mindezt a város Szent Lőrinc-folyón lévő vízerőműve tette lehetővé. Összehasonlítási alapul az USA-ban a lakossági fogyasztók nagy átlagban 10 centet, azaz 25 forintot fizetnek kilowattóránként.

A betelepülő kriptobányászok sajnos alaposan tönkretették a bulit. A városvezetés szerint januárban és februárban a város havi 104 megawattórás áramkészletének jókora hányada bányászatra lett felhasználva, csak a legnagyobb szerverközpont a készlet olyan 10 százalékát vitte el.

Önmagában ez még hagyján, de az év első két hónapjában az áramigény jelentősen túllépte a város havi készletét, így a lakosság és az üzletek zavartalan ellátása érdekében Plattsburgh kénytelen volt áramot vásárolni a piacról.

Sejthetően nem olcsó mulatság az áramvásárlás, a felárat pedig a fogyasztóknak kell kifizetniük. A rendkívül kedvező árú villamos energiához szokott helyieket szinte sokként érte, mikor

a szokásosnál 100-200 dollárral (25-50 ezer forinttal) magasabb áramszámlát hozott a postás.

A kellemetlen fejleményekre való tekintettel a városvezetés moratóriumot hirdetett a kriptobányászatra, a következő 18 hónapban egyetlen ilyen tevékenységet folytató vállalkozás sem települhet a városba. A meglévő bányászcégeket nem érinti a határozat, de kénytelenek voltak vállalni, hogy segítenek valamiféle megoldást találni a túlfogyasztási problémára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!