Ennyi pénzt bányásztak a lebukott szervizesek

kínai férfiak internet számítógép
TO GO WITH China-politics-congress-Internet,FOCUS by Tom Hancock This picture taken on November 2, 2012 shows a group of people at an Internet cafe in Jiashan, east China's Zhejiang province. China has witnessed explosive growth in Internet usage since the last Communist Party transition in 2002, with the online community of 538 million posing a huge challenge to the party's attempts to shape public opinion. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Százezernél is több netkávézós számítógépet fertőztek meg.
Vágólapra másolva!

Magyarországon már nagyon régen lejárt a netkávézók kora, azonban Ázsiában különböző okokból továbbra is óriási tömegek veszik igénybe a vendéglátóegységek szolgáltatásait. Természetesen a kávézók számítógépei rendszeresen hardveres és szoftveres szervizelésre szorulnak, így az ázsiai országokban komplett szolgáltatói iparág épült a netkávézók PC-inek a karbantartása köré.

Egy kínai internetkávézó Forrás: AFP

A kínai Hangcsou városának saját hírportálja (via) szerint az elmúlt időszakban összesen 16 főt tartóztatott le a helyi rendőrség. A vád szerint az érintettek egy gyakorlatilag illegális kriptobányászatra szakosodott csoport tagjai voltak, a főkolomposokon kívül mindegyikük netkávézókkal szervizelési feladatokra szerződött cégeknél dolgozott. A banda tagjai 2017 júliusa óta kriptovalutát bányászó programot telepítettek a szervizelt számítógépekre, konkrétan Siacoint bányásztak velük.

A bűncselekményt a puszta mérete teszi igazán meglepővé, a hírek szerint 30 városban százezernél is több PC-t fertőztek meg az IT-sek.

A trükközésre az elkövetők kapzsisága miatt derült fény: úgy állították be a bányászprogramot, hogy a PC-k számítási kapacitásának akár 70+ százalékát is folyamatosan felemésszék. Ez már szimpla internetezés során is drámaian lelassította az eszközöket, a népszerű online játékok futtatására pedig teljesen alkalmatlanná tette azokat.

A netkávézók üzemeltetőinek gyorsan elegük lett abból, hogy a cégek kihívott munkatársai szerint a számítógépeik a legnagyobb rendben működnek, mikor ez nyilvánvalóan nem volt igaz, így másoktól kértek segítséget a probléma megoldása érdekében. A rendőrség tavaly októberben kezdett el nyomozni az ügyben.

A csoport összesen olyan 5 millió jüan, azaz 214 millió forint értékű kriptopénzt bányászott a netkávézók számítógépeivel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!