Hadat üzent India a Windows XP-s bankautomatáknak

Vége az XP-nek, mi lesz a bankautomatákkal? ATM, pénzautomata, Windows
ATM bankautomata bankfiók
Vágólapra másolva!
Egy éven belül egyetlen ATM sem futtathatja a régi rendszert.
Vágólapra másolva!

A többség rendkívül specializált eszközöknek tartja a bankautomatákat, pedig erről szó sincs: tényleg vannak bennük különleges alkatrészek, azonban a vezérlésüket általában windowsos számítógépek végzik. Sajnos világszerte problémát jelent, hogy a bankok nem kívánnak a feltétlenül szükségesnél többet költeni az ATM-jeik szervizelésére, plusz általánosságban véve nem mernek hozzájuk nyúlni, így a használatban lévő régi modellek meghökkentően elavult szoftvereket futtatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

Indiai központi bankja nemrég megunta a pénzintézetek hozzáállását, és ukázba adta, hogy záros határidőn belül mindegyik az országban üzemelő, még Windows XP-t futtató bankautomata szoftverét frissíteni kell,

mivel biztonsági szempontból elfogadhatatlan a lassan 17 éves operációs rendszer használata.

A központi bank nem írta elő, hogy konkrétan milyen rendszerre kell átállítani az automatákat. Viszont jó néhány biztonsági beállítást és praktikát előírt, például az üzemeltetőknek BIOS-jelszót kell beállítaniuk, le kell tiltaniuk az USB portokat és az automatikus futtatási funkciót, lehetővé kell tenniük az eszközök távoli adminisztrációját, és persze naprakész operációs rendszert kell futtatniuk az ATM-eken.

Konkrét ütemtervet is kiadott a központi bank: idén szeptemberre a jelenleg Windows XP-s automaták 25 százalékát, decemberre 50 százalékát, jövő márciusra 75 százalékát, jövő júniusra pedig 100 százalékát át kell állítani egy modern operációs rendszerre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!