Lesújtana a családi csomaggal trükközőkre a Spotify

Spotify Investor Day Arts Culture and Entertainment NEW YORK, NY - MARCH 15:  Founder and Chief Executive Officer of Spotify Daniel Ek speaks onstage during Spotify Investor Day at Spring Studios on March 15, 2018 in New York City.  (Photo by Ilya S. Save
NEW YORK, NY - MARCH 15: Founder and Chief Executive Officer of Spotify Daniel Ek speaks onstage during Spotify Investor Day at Spring Studios on March 15, 2018 in New York City. (Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images for Spotify)
Vágólapra másolva!
Természetesen sokan visszaélnek a fantasztikus árú ajánlattal.
Vágólapra másolva!

Minden magára valamit is adó zenestreamelő szolgáltatás kínál fantasztikus árú családi előfizetést. A Spotify esetében a családi csomagra benevezve a família legfeljebb hat tagja kaphat Premium-előfizetést, ráadásul mindegyikőjük a teljesen saját felhasználói fiókján keresztül, nem egyetlen fiókon kell osztoznia az egész családnak. Mindezt igencsak meglepő áron: hazánkban a normál Premium-előfizetés havidíja 4,99 euró, míg a családi csomag 7,99 euróba kerül.

Forrás: Getty Images for Spotify / Ilya S. Savenok

Természetesen sokan visszaélnek az ajánlattal, például baráti társaságok is spórolnak azon, hogy másfél előfizetés áráért cserébe akár hatan is használják a Spotify Premiumot.

A trükközés visszafogása érdekében a Spotify már a kezdetektől fogva kikötötte, hogy

a családi csomag igénybevételére csak az azonos háztartásban élők jogosultak,

de ez eddig pusztán elméleti korlátozás volt, a cég semmilyen technikai módon sem próbálta ellenőrizni a kitétel megvalósulását.

A jelek szerint a Spotifynak kezd elege lenni a jóindulatával visszaélőkből. Német és egyesült államokbeli felhasználók beszámolói alapján a vállalat az elmúlt hetekben arra kérte őket, hogy a GPS-koordinátáik beolvastatásával igazolják az előfizetésben szereplő lakcímen való tartózkodásukat.

Ez továbbra is meglehetősen gyenge ellenőrzési módszernek tűnik, hiszen a trükközők néha összejöhetnek a havidíjat befizető személy lakásán, hogy becsekkoljanak a Spotifyba. Persze biztosan lesznek olyanok, akik ezt nem tudják majd megoldani, vagy túlságosan fáradságosnak ítélik a procedúrát.

A Spotify megerősítette a twitteres beszámolókat, azonban csak annyit kívánt hozzáfűzni a tartózkodási helyes ellenőrzéshez, hogy még kísérleti stádiumban van a funkció. Ebből fakadóan az sem világos, hogy ha univerzálisan bevezeti az ellenőrzést a cég, akkor a családi csomag kedvezményezettjeinek milyen időközönként kell majd bejelentkezniük a szükséges lakcímről az előfizetésük megtartása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!