Segít megvédeni a Linuxot a Microsoft

Microsoft To Layoff 18,000 GettyImageRank3 Center HORIZONTAL USA CAMPUS Washington State Redmond - Washington State VISIT Microsoft Headquarters ECONOMY
REDMOND, WASHINGTON - JULY 17: The Visitor's Center at Microsoft Headquarters campus is pictured July 17, 2014 in Redmond, Washington. Microsoft CEO Satya Nadella announced, July 17, that Microsoft will cut 18,000 jobs, the largest layoff in the company's history. (Stephen Brashear/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sejthetően önös érdek is áll a jótékonykodás mögött.
Vágólapra másolva!

Nagyot változott a Microsoft, mióta Steve Ballmer daganatos megbetegedésnek titulálta a Linuxot. A vállalat már évek óta a Linux rendszermag fejlesztésének egyik legnagyobb hozzájárulója, számos alkalmazását és keretrendszerét nyílt forráskódúvá tette, a fejlesztők pedig jó ideje már hivatalosan támogatott Linux alrendszert telepíthetnek a Windows 10-be.

Forrás: AFP/2014 Getty Images/Stephen Brashear

A lépések és változtatások mögött nem pusztán önzetlen segítési szándék áll: a Microsoft Azure felhőszolgáltatás nagy mértékben Linuxra épül, így a Microsoftnak üzleti érdeke, hogy az funkcionalitás és hatékonyság szempontjából is rendben legyen, továbbá a cég fejlesztői és ügyfelei a lehető legkönnyebben boldoguljanak a munkájuk során.

A Microsoft a héten új szintre emelte az összeborulást: csatlakozott az Open Invention Network szabadalmi csoporthoz, és bedobott körülbelül 60 ezer szabadalmat a kalapba.

A 2005-ben létrehozott csoport lényege, hogy védeni próbálja a Linuxot a szabadalmi perekben, a hozzá csatlakozott kisebb-nagyobb cégek összedobják benne a Linuxszal kapcsolatos szabadalmaikat.

Az OIN tagjai mindegyik a közösbe bedobott szabadalmat licencdíj fizetése nélkül használhatják, ha pedig egy harmadik fél pereskedni kívánna egy taggal valamiféle linuxos szabadalom kapcsán, akkor a csoport a közös erőforrásokat felhasználva indíthat ellentámadást a bíróságon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!