Marslakó, apáca és egy kisbaba? Furcsa állásinterjú-kérdések a legnagyobb techcégektől

Egy japán férfi állítja: UFO támadta meg az erdőben: videó
Vágólapra másolva!
A legnagyobb technológiai vállalatok mindenféle furcsa kérdéssel próbálják kizökkenti komfortzónájukból a jelentkező munkavállalókat. Hasonlókkal Magyarországon is összefuthat, de a lényeg, hogy ne essen pánikba!
Vágólapra másolva!

Az állásinterjúkon rendszeresen elhangzanak bizonyos kérdések. Tipikusan ilyen, hogy "miért akarja ezt az állást", valamint a "mi a terve a következő 5 évre", illetve a "mi a hobbija". Mivel ezek gyakran visszatérő elemek, viszonylag könnyű is felkészülni rájuk, ha mást nem, hát elég elolvasni néhány internetes cikket a témában.

Éppen ezért a legnagyobb cégek, köztük az abszolút csúcstehetségekre pályázó amerikai technológiai nagyvállalatok mindenféle más, elsőre (és másodikra is) furcsának tűnő kérdéssel lepik meg az interjúalanyt.

Ezek a kérdések elsőre szokatlannak, kizökkentőnek és megválaszolhatatlannak tűnnek, de pontosan ez a céljuk. A szakértők szerint ezekre a legtöbbször egyáltalán nem egy kifejezett, egzakt választ várnak az interjúztatók, hanem arra kíváncsiak, hogy a leendő munkavállaló elég talpraesett-e ahhoz, hogy ne akadjon meg a gondolatmenete, hogy milyen gyorsan és hatékonyan gondolkozik, és hogy egyébként milyen a problémamegoldó képessége.

Forrás: TataCliq

Éppen ezért ha olyan, elsőre teljesen értelmetlennek tűnő kérdéssel találkozunk, mint amiket lentebb mindjárt felsorolunk majd, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba.

A munkaadó ilyenkor azt szeretné tudni, hogyan állunk neki a probléma megoldásának, úgyhogy a szakértők szerint érdemes lehet hangosan gondolkozni, hogy bevonjuk őt a gondolatmenetünkbe, ezenkívül érdemes proaktívnak és pozitívnak maradni, hogy semmiképp ne lássák azt, hogy egy váratlan dolog teljesen kizökkent minket. Végső esetben még az is megoldás lehet, hogy időt kérünk az interjúztatótól egy kis gondolkodásra, és addig másról beszélünk.

Most pedig jöjjenek a legfurcsább állásinterjú-kérdések, amiket a nagy nyugati technológiai vállalatok feltettek, és amikkel (vagy amikhez hasonlóan) egyébként könnyel lehet, hogy Magyarországon is egyre gyakrabban összefuthatunk!

Google

Ha választhatna egy dalt, ami élete végéig lejátszódik minden alkalommal, amikor belép egy szobába, melyik dalt választaná?

Facebook

Mennyi BigMacet ad el a McDonald's egy évben az Egyesült Államokban?

Amazon

Hogyan oldaná meg a problémáit, ha ön a Marsról jött volna?

Microsoft

Hogyan tesztelne egy liftet?

AgileIT

Tegyük fel, hogy egy életmentő csónakban reked egy apácával, egy öregemberrel, valamint egy kisbabával, azonban összesen csak hármuknak van hely. Hogyan döntené el, hogy kit dobjon ki a csónakból?

Facebook

Mennyi pénzt kérne el azért, hogy lemosson minden egyes ablakot Seattle-ben?

Cisco

Ha ön fa lehetne, akkor milyen fajta fa lenne?

Apple

Ha beszélnék a legjobb barátjával, akkor ő mit mondana azzal kapcsolatban, hogy önnek miben kellene fejlődnie?

Intel

Tervezzen meg egy fűszertartó szekrényt a vakok számára!

SpaceX

Tegyük fel, hogy fel kell másznia egy nagyon magas épület tetejére, majd onnan át kell jutnia egy szomszédos, de ugyanolyan magas épület tetejére, ezt követően pedig le kell másznia onnan, miközben állandóan minden felszerelését magával kell vinnie. Milyen felszereléseket vinne, és hogy oldaná meg?

AirBnB

Mit tenne, ha ön lenne egy repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélője?

Dropbox

Ha felébredés után látná, hogy 2000 olvasatlan e-mailje van, de abból csak 300 megválaszolására van ideje, hogyan választaná ki, hogy melyekre ad választ?

Apple

Ha ön pizzafutár lenne, hogyan venné hasznát egy ollónak?

MasterCard

Mit tenne, ha önt megkeresné egy kollégája azzal, hogy egy másik kollégájuknak borzalmas testszaga van?

Google

Miért kerek alakúak a csatornafedelek?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!