Órákkal nőhet a notebookok üzemideje

XPS 13 xps 13 dell
Vágólapra másolva!
Az Intel és partnerei képesek voltak durván csökkenteni a kijelzők fogyasztását.
Vágólapra másolva!

Aggodalomra okot adó helyzet állt elő az Intel számára a notebookok piacán, hiszen a Microsoft és a Qualcomm már jó ideje dolgoznak a Snapdragon lapkakészletes és Windows 10-es számítógépek piacra dobásán. Ezek ugyan teljesítmény tekintetében nem lesznek képesek az Intel processzoros laptopok életére törni, azonban órákkal jobb akkus üzemidőt kínálhatnak, amely elég lehet a noteszgépet vásárolni kívánó átlagos fogyasztók kellemetlenül nagy táborának elhappolására.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A Computex kiállításon az Intel mindenkit meglepve bejelentette a válaszcsapását. Mivel a belátható jövőben nem lesz képes érdemben csökkenteni a processzorainak fogyasztását, így kerülőutas megoldást választott: a Sharppal és az Innoluxszal együttműködve képes volt drámaian, legjobb esetben felére csökkenteni a kijelzők fogyasztását.

Valójában nem a processzorok, hanem a kijelzők terhelik a legnagyobb mértékben a laptopok akkuját.

Sajnos nem világos, hogy ezt egész pontosan hogyan érték el a cégek, azonban az Intel szerint az alacsony fogyasztású kijelzők önmagában nem elegek, a processzoraiba integrált grafikus vezérlők egyes új képességei is kellenek a mutatványhoz. Emiatt a technológia nem fog működni az AMD és NVIDIA videovezérlőivel.

A vállalat egy konkrét prototípus laptopon is demonstrálta az újdonságot, a Dell XPS 13 noteszgép esetében a használati körülmények függően

4-8 órával nőtt az akkus üzemidő.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhetnek piacra az Intel új energiatakarékossági technológiájával ellátott laptopok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!