Nem kap több frissítést a Windows 7 az ősi PC-ken

2018.06.21. 12:06

Csendben követelménnyé vált egy újabb utasításkészlet támogatása.

A Microsoft már évek óta csak lélegeztetőgépen tartja a továbbra is rendkívül népszerű, a NetMarketShare szerint a világ internetre csatlakozó számítógépeinek közel 44 százalékán futó Windows 7-et. A 2009-ben piacra dobott rendszerhez 2020. január 14-ig készülnek biztonsági frissítések, utána végleg nyugdíjba vonul.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az amerikai Computerworld egyik írója most kiszúrta (via Ghacks), hogy a Microsoft egy rendkívül szokatlan lépéssel élve gyakorlatilag megemelte a Windows 7 rendszerigényét: innentől kezdve csak olyan számítógépekre lesznek telepíthetőek a biztonsági javításai,

amelyekben SSE2 utasításkészletet támogató processzorok vannak.

Idén márciustól kezdve az érintett számítógépeken Kék Halál képernyők jelentkeztek, a problémát egészen eddig javítani kívánta a szoftvercég, azonban most nyilvánvalóan úgy döntött, hogy nem éri meg a fáradtságot. Nem világos, hogy mi váltotta ki a hibajelenséget.

Szerencsére az SSE2 egy kifejezetten régi utasításkészlet, így a Windows 7-es számítógépeket használók valószínűleg rendkívül apró táborát érinti, ráadásul ezeken a gépeken már újkorában sem futott jól a Windows 7.

Az Intel a 2001-ben piacra dobott Pentium 4, míg az AMD a 2003-as Athlon64 processzoraitól kezdve támogatja az SSE2-t.

Magyarán a Pentium 3-as érába tartozó tartozó számítógépeket érinti a támogatás megszüntetése. Aki még ilyen technológiát használ, annak minden bizonnyal bosszantó a Microsoft döntése, viszont azt nem tagadhatja, hogy mostanra alaposan kiszolgálta az idejét a számítógépe.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!