Vágólapra másolva!
Csak a lakóépületek harmadában érhető el az összes nagy mobilszolgáltató jele.
Vágólapra másolva!

Világszerte imádják büszkén mutogatni a lefedettségi térképeiket a mobilszolgáltatók, azonban a városoktól távolabb lévő falvak lakóinak egy része már annak is örül, ha nem kell kisétálnia a dombtetőre a telefonáláshoz. A Rural England szervezet legújabb jelentése szerint a vidéken elő britek is küzdenek a problémával, csak a lakóépületeik 33 százalékában lehet telefonhívást folytatni mind a négy nagy mobilszolgáltató (EE, O2, Three, Vodafone) hálózatán keresztül. Összehasonlítási alapul a városokban élők csupán 3 százaléka küzd ezzel a problémával.

A kép csak illusztráció (Palm 2018) Forrás: Palm

A jelentés szerint a gyors mobilnet terén még ennél is nagyobb gondokkal szembesülnek a vidéki britek: a lakóépületeik 58 százalékában nem lehetséges 4G-s mobilhálózatra csatlakozni, míg a városokban élők esetében csak egyhatod az arány.

A brit távközlési hatóság jelentése persze ennél jóval rózsásabb képet fest a helyzetről, méghozzá a városokban és a vidéken lévő háztartások aránya miatt. Az Ofcom tavalyi évet firtató jelentése szerint a brit háztartások majdnem mindegyikében elérhető legalább egy szolgáltatótól a 4G-s mobilnet, míg a háztartások 77 százalékából mind a négy jelentős mobilszolgáltató 4G-hálózatára lehetséges csatlakozni.

Viszont a hatóság jelentéséből is kiderül, hogy erősen csalnak az átlagok: míg városi területek 83 százaléka rendelkezik „jónak" titulált 4G-lefedettséggel, addig vidéken már csak 41 százalék az arány.

A Rural England szerint az elmúlt években nem történt érdemi előrelépés a vidéki britek távközlési lehetőségei terén, ami egyre inkább akadályozza, hogy a kérdéses területeken élők kihasználják a digitális világban rejlő üzleti, oktatási és szórakozási lehetőségeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!