Hamis ujjlenyomatokkal védhetnénk a magánszféránkat

kaspersky ujjlenyomat gyűrű
Egyedi ujjlenyomatos gyűrűk használatával nem kellene kiadni a valódi ujjlenyomatokat
Vágólapra másolva!
Érdekes, de nem feltétlenül kényelmes ötlettel állt elő a Kaspersky.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években robbanásszerűen terjedni kezdett a jelszavakat idővel többé-kevésbé leváltó biometrikus azonosítás, bár a fogyasztói piacon még csak a mobileszközökre korlátozódik a használata, javarészt ujjlenyomatos formában. Az ujjlenyomatok a tipikus jelszavakkal szemben rendkívül komplexek, ráadásul gyors és kényelmes a leolvasóeszközök használata.

Egyedi ujjlenyomatos gyűrűk használatával nem kellene kiadni a valódi ujjlenyomatokat Forrás: Kaspersky

Egy komoly baj van az ujjlenyomatokkal: ha kiszivárognak a helyi eszközökön vagy informatikai rendszerekben tárolt leíróadataik, és azokból esetleg reprodukálni lehet magukat az ujjlenyomatokat, akkor onnantól kezdve nem biztonságosak,

megváltoztatni pedig nem lehet őket.

A Kaspersky kitalált egy érdekes megoldást a problémára, Benjamin Waye svéd dizájnerrel együttműködésben készített egy gyűrűt, amelynek a felületén található egy mesterségesen generált, minden esetben egyedi ujjlenyomat. A jelenleg csak koncepció szintjén létező termék lehetőséget adna az ujjlenyomatos hitelesítés használatára anélkül, hogy a felhasználóknak ki kellene adniuk a valódi lenyomataikat.

Persze a megoldásnak van egy elég nagy hátránya: ha elveszik a gyűrű, vagy épp nincs kéznél, akkor a felhasználó nem tudja azonosítani magát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!