Nincs net a turistaparadicsomban

tongai királyság naplemente pálmafa tengerpart
Tonga
Vágólapra másolva!
Két helyen is megsérült Tonga víz alatti gerincvezetéke.
Vágólapra másolva!

Felettébb kellemetlen incidens történt vasárnap a Tongai Királyságban, a feltételezések szerint egy hajó a horgonyával tíz kilométeren belül két ponton is elvágta az óceániai állam távközlési gerincvezetékét.

Tonga Forrás: Anthony Sowerby / Flickr

Ennek köszönhetően jelenleg szinte egyáltalán nincs internet, külföldi telefonálgatás és nemzetközi pénzutalás a 176 szigetből álló, 103 ezer lakosú országban, bár a fővárosban sikerült beüzemelni átmeneti jelleggel egy műholdas kapcsolatot. Ez viszont csak a megszokott kábeles kapcsolat sávszélességének a tizedét képes biztosítani, de ami ennél is rosszabb, hogy

a használatához oda kell fáradni a parabola antenna közelében elhelyezett WiFi routerhez.

A szolgáltatáskiesés természetesen sokaknak súlyos problémáját jelent: egyesek nem tudják tartani a kapcsolatot a külföldön tartózkodó ismerőseikkel és rokonaikkal, mások az üzleti ügyeiket nem képesek elintézni. Egy szállodatulaj például jelenleg nem tudja követni, hogy kik és milyen szobafoglalásokat adtak le a népszerű szállásfoglaló oldalakon.

Egy javítóhajó mostanra elindult Szamoából, így ha minden jól megy, akkor egy-két héten belül sikerülhet megjavítani az elvágott vezetéket, és visszaállhat az internetszolgáltatás az országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!