Bemutatkozott a Galaxy S10, rögtön négy új modellel, lyukas kijelzővel

2019.02.20. 20:35

A Samsung szerda este hivatalosan is lerántotta a leplet a Galaxy S10-sorozatról, azonban előző este titoktartás fejében már testközelből megtapogathattuk és kipróbálhattuk a telefonokat. Azokat a telefonokat, amiktől nagyon sokat vár a gyártó, hiszen a csúcsmodelljeinek eladásait évről évre egyre inkább szorongatják meg az olyan kínai cégek, mint a Huawei, a OnePlus és a Xiaomi, miközben ugye a nagy ellenfél Apple sem pihen.

Éppen ezért idén a Samsung nem a megszokott kettő, hanem rögtön négy modellt jelentett be, igaz, abból az egyik csak kicsit később jelenik meg. Szóval, kezdjük azzal, hogy kibogozzuk a felhozatalt, majd nézzük meg, hogy a készülékek miben különböznek egymástól.

Tehát, a következő telefonok érkeznek Galaxy S10 név alatt:

  • Galaxy S10 - a megszokott csúcstelefon
  • Galaxy S10+ - a szintén megszokott csúcstelefon nagyobb verziója
  • Galaxy S10e - az igazi meglepetés, a kicsi változat
  • Galaxy S10 5G - A cég első 5G-s modemmel ellátott készüléke.
A Galaxy S10e egy apró női kézben. Kattintson a képre, és megnyílik galériánk az új Samsung telefonokról!Forrás: Origo

Kijelző, külső, kerekség, lyukság

Talán a Samsung telefonok egyik legfontosabb jellemzője az elképesztő minőségű kijelző, úgyhogy érdemes ezzel kezdeni az összehasonlítást. Mindegyik telefon a gyártó legújabb AMOLED képernyőjét kapja meg, a világon elsőként HDR10+ támogatással, úgyhogy az azt támogató tartalmak elképesztően néznek ki (a telefon tud is rögzíteni ilyen videókat). Továbbá mindegyikben a képernyőbe építették az ujjlenyomat-olvasót. 

A különbségek méretekben és felbontásban mutatkoznak meg. A két "alapmodell" nem okoz nagy meglepetést: az S10 és az S10+ rendre 6,1, illetve 6,4 hüvelykes, QHD felbontású kijelzőt kapott a már bejáratott lekerekített oldalakkal, míg az 5G-s modell még ezeknél is nagyobb lesz a maga 6,6 hüvelykjével.

Az új modellek a legkisebb Galaxy S10e-től a legnagyobb Galaxy S10 5G-igForrás: Origo

A legfontosabb változás a tavalyi modellekhez képest, hogy a Samsung elképesztően lecsökkentette a kávák méretét alul és felül, belógó szenzorsziget pedig továbbra sincs, cserébe az előlapi kamerák egy precíziós lézerrel vágott lyukba költöztek a kijelző jobb felső sarkába. 

A kicsi S10e ezzel szemben 5,8 hüvelykes képátlóval rendelkezik, ami ugyan elsőre nem tűnik túl kicsinek, de mivel a kávák egészen minimálisak (a kamera pedig itt is a lyukban lakik), így tényleg nagyon passzentosan kézbe illik a telefon, annyira kényelmes egy kézzel használni, mint amit már rég tapasztaltam. Fontos azonban megemlíteni, hogy a Samsung itt beérte FullHD+ felbontással, és le kell mondanunk a nagytestvérek lekerekített oldalairól is. 

Az egyéb külső jegyekben viszont szinte teljesen megegyezik mindegyik készülék: elöl-hátul Gorilla Glass üveg borítja őket, számos különböző színben elérhetők, érzésre, fogdosásra, ránézésre pedig abszolút hozzák, amit a prémium kategória csúcsán elvárunk.

A Samsung jó szokásához híven nem hagyja el a fülhallgató-csatlakozót, és minden modell bővíthető SD-kártyával isForrás: Origo

Kamerák ultraszéles látószöggel

A hátlapi kamerák tekintetében a legnagyobb újdonság, hogy a modellek mindegyikére került egy ultraszéles látószögű lencse (16 megapixel, F/2.2), amivel a Samsung ígérete szerint pontosan azt tudjuk, és úgy tudjuk majd lefotózni, ahogy a szemünkkel látjuk. 

Ezenkívül szintén megegyezik rajtuk a hagyományos, optikai képstabilizátoros széleslátószögű lencse, a tavaly már bemutatott kétféle apertúrával (F/1.5 és F/2.4), melyek között a fényviszonyok függvényében variál a készülék a kiváló esti fotókért. 

A szintén optikai képstabilizátoros telefotó (zoom) lencse azonban csak a nagy modelleken található meg,  az S10e-ről lemaradt (valójában ez a lencse a legdrágább az összes közül). Ez tehát két lencsével, a nagyobbak pedig hárommal gazdálkodhatnak, az 5G-s S10 pedig mindezek mellé kap egy 3D-s mélységérzékelős szenzort is, ami majd a kevert valóságot használó alkalmazásoknál jöhet jól.

Az S10+ onnan ismerhető fel a legegyszerűbben, hogy az előlapján két kamera lakozik a kijelzőre vágott lyukbanForrás: Origo

Az előlapi kamerák esetében azonban már kavarodik az összeállítás. Az S10e és a sima S10 esetében egyetlen 10 megapixeles lencse lakik a lyukban, az S10+-nál emellé bejön egy 8MP-es segédszenzor (leginkább a különböző mélységélességes effektekhez), az 5G-s S10 pedig ide is kapott egy 3D-s mélységérzékelőt.

A Samsung a tavalyi modellekhez képest tovább bővítette a mesterséges intelligenciával működő témafelismerést, illetve bekerült egy nagyon mókás opció is, amivel a szoftver segít nekünk abban, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön a fotón az alany. 

A dolgot úgy kell elképzelni, mint valami kis célzós játékot. Ha például egy növényt akarunk lefotózni, és rámutatunk a kamerával, akkor a kameraszoftver rárajzol az alanyunkra egy kis karikát, amit be kell céloznunk, majd oldalra csíkokat is húz, amikhez hozzá kell igazítanunk a telefont döntögetéssel, így elméletileg például tökéletesen vízszintes, hibátlan kompozíciójú képet kapunk végeredményül.

Az S10 és az S10+ is három hátlapi kamerát kapott, az S10e-ről lemaradt a zoom lencseForrás: Origo

Tényleg erős a kicsi bors?

Azért nagyon fontos lépés a Samsung részéről, hogy bemutatott az S10-sorozatban egy kisebb készüléket is, mert a közönség és a szakma egy része már évek óta mondogatja a cégnek, hogy igenis lenne igény egy olyan csúcstelefonra, ami a nagyobb testvérek hardveres erejét és képességeit egy kisebb házban hozza el. 

Ez az S10e esetében eddig egészen jól sikerült a gyártónak: a kijelző szuper, és habár a lekerekített oldalakról le kell mondanunk, ez könnyen lehet, hogy sokaknak még tetszeni is fog (hiszen többeket zavar használatban közben, valamint sérülékenyebbé, nehezebben védhetővé is teszi a telefont). És mint azt láttuk, kamerás képességek tekintetében sem kell hatalmas kompromisszumot hoznunk, habár a telefotó lencse hiánya néhányaknak biztos fájni fog. 

A legfontosabb kérdés tehát: mi a helyzet a hardveres erővel?  Nos, ezen a fronton több jó hírrel is tudunk szolgálni. Egyrészt az S10e ugyanazt a nyolcmagos Exynos processzort kapja meg, mint az S10 és az S10+, és memória tekintetében a 256GB tárhellyel szerelt változat is 8GB-ot kap, mint a nagyobb testvérei, míg az alap 128GB-os modellbe 6GB jutott, ami mellesleg még mindig bőségesen elég.

Jópofa szín!Forrás: Origo

A sima S10 kérhető akár 512GB-os tárhellyel, míg az S10+-ból megvehető lesz egy egészen beteg, 12GB memóriát és 1 terabájt háttértárat harcba állító verzió. Mivel mindegyik S10-variáns bővíthető legfeljebb 512GB-os SD-kártyával, ez azt jelenti, hogy az utóbbi modellel el lehet érni a másfél terabájt tárhelyet. Egy telefonban. Elképesztő.

Olcsóságra nem kell számítani

Akkumulátorok tekintetében az S10e egy 3100 mAH-s, a sima S10 egy 3400 mAH-s, az S10+ egy 4100 mAH-s. az S10 5G pedig egy 4500 mAH-s teleppel gazdálkodhat, és mindegyik támogatja a Wireless PowerShare technológiát. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a különböző S10-telefonok képesek egymást, valamint a vezetéknélküli Earbuds fülhallgatót tölteni, egyszerűen úgy, hogy egymásra helyezzük őket. 

Összességében első blikkre úgy tűnik, hogy a Samsung ezúttal is szállítja a csúcsot, ahogy azt megszoktuk. Elképesztő kijelzők, elképesztő teljesítménnyel és kamerákkal, és gyakorlatilag minden extrával, ami ma elérhető. Továbbá felüdülés a kisebb csúcsmodell megjelenése, ami hatalmas siker lehet a piacon.

Még akkor is, ha egyébként egyik telefon sem lesz olcsó, de sajnos ezen ma már felesleges meglepődni: az Apple felnyomta a csúcskészülékek árát, a többiek pedig követik. Az S10e-ért 258 ezer, az S10-ért 310 ezer, az S10+-ért pedig 345 ezer forintot kér el a Samsung, míg az 5G-s modell árazása egyelőre kérdéses, a többivel ellentétben az nem a következő hetekben, hanem majd csak nyár elején jelenik meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!