Bebörtönzik a pornónézők haramiáját

zain qaiser
Zain Qaiser
Vágólapra másolva!
Zsarolással keresett jó negyedmilliárd forintot a brit.
Vágólapra másolva!

Manapság sok mindent korán kezdenek a fiatalok, ebbe az internetes bűnözés is beletartozik. A 24 éves Zain Qaiser kedden hat és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott az Egyesült Királyságban, miután az elmúlt hét évben egy elsősorban oroszul beszélő bűnbanda tagjaként pornóoldalak látogatóiból zsarolt ki pénzt. Összesen tizenegy vádpontban vallotta magát bűnösnek, többek közt zsarolásért, csalásért és pénzmosásért ítélték el.

Zain Qaiser Forrás: National Crime Agency

A csalás aránylag egyszerűen működött. Qaiser reklámfelületeket bérelt a népszerű pornóoldalakon, majd a hirdetéseken keresztül támadó webhelyekre vezette a látogatókat, és kártevő telepítésére bírta rá azokat. Ezután a számítógépük egy olyan felületet jelenített meg, miszerint egy közismert nyomozóhatóság szabálysértésért vagy törvénysértésért blokkolta a PC-jük használatát, és rövid időn belül fizessenek egy meghatározott összeget, ha nem akarnak bíróságra járni.

Emellett egy reklámkiszolgáló cég is feljelentette a rendszerén keresztül végrehajtott csalásai miatt, mire Qaiser megtorlásul túlterheléses támadást indított a szerverei ellen, olyan félmillió font (~187 millió forint) kárt okozva a vállalatnak.

Qaiser legalább 20 országból szedett áldozatokat, bizonyíthatóan pedig olyan 700 ezer fontot (261 millió forintot) keresett. A komplett banda olyan 4 millió fontot, azaz 1,5 milliárd forintot szerezhetett a netes zsarolásból.

A férfit először még 2014-ben tartóztatták le a tettei miatt, azonban cseppet sem zavartatta magát, egészen a tavaly decemberi utolsó letartóztatásáig folytatta a bűnözést. A mentális állapota miatt még kezelésre is kötelezte korábban a bíró, a kórházi wifin keresztül is bizonyíthatóan „dolgozott".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!