Bemutatta új, brutális erejű játékos ROG laptopjait az Asus

2019.05.03. 10:49

Az isztambuli bemutatón a laptopgyártók (és főleg az Asus) szokásához híven mindenféle furcsa típusnévvel ellátott laptopok jelentek meg, melyeken elsőre (és másodjára is) nehéz kiigazodni. Valószínűleg ember meg nem mondja kapásból, hogy milyen masinát takar a GX502, vagy a GU502, ami mellé olyan nevű szörnyetegek társulnak, mint a Scar III és a Hero III, meg bónuszban még a Mothership is. A nem éppen egységesnek tűnő nevezéktan azonban tényleg elképesztő teljesítményű gépeket rejt maga mögött, melyeken érdemes lehet elgondolkodnia mindenkinek, aki egy asztali gamer PC helyett inkább laptopokban gondolkozna.

A játékok hőse... slusszkulccsal

Az egész történet legkeményebb szereplői a ROG Strix-sorozatba tartozó Scar III és Hero III. Tulajdonképpen két egyforma gépről van szó, melyeket a kinézet különböztet meg egymástól, azonban a brutális hardver mindkét esetben adott. Kérhetően ugyanis az Intel jelenlegi csúcsát jelentő Core i9-9880H laptopos processzorokkal, ami egyetlen magon akár 4,1GHz-es órajelig tudja felpumpálni magát, és társíthatunk mellé 32GB DDR4-es memóriát, valamint nVME SSD-t meghajtót, de ha fontos a nagy tárhely és a sebesség együttes jelenléte, akkor a mezei HDD-kt és az SSD-k előnyeit kombináló SSHD is kérhető bele.

Tekintse meg helyszíni fotóinkat az Asus új laptopjairól. Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Origo

A grafikai megjelenítő terén elérhető az Nvidia GeForce RTX 2070-es, amivel garantáltan minden játék elmegy maximális beállítások mellett, de ami ennél is fontosabb, hogy ez a holmi valószínűleg képes lesz alaposan meghajtani a laptopokhoz társított kijelzőt. Mert egyébként amiben az Asus új termékei kiemelkednek, hogy a legtöbb kérhető 240 Hz-es, 3 miliszekundum késleltetésű képernyőkkel, ami röviden összefoglalva egészen elképesztő.

Nem csoda, hogy a Scar III-at és a Hero III-at a profi eSportolóknak és a keményvonalas játékosoknak ajánlja a cég, hiszen ilyen teljesítményű kijelzőre egyébként nem sokaknak lehet szüksége. Arról van szó, hogy minél magasabb egy képernyő képfrissítése, és minél alacsonyabb a késleltetése, a játék annál folyamatosabb, és a gyors reflexeket igénylő játékokban közvetlenebbül lehet reagálni, ami bizony előnyt jelenthet a legmagasabb szinteken. Egy átlagos játékos ebből valószínűleg nem sokat fog észrevenni, de a csúcson bizony minden egyes ezredmásodperc sokat számít.

Az új ROG Strix-gépek ezen felül tudnak még egy ügyes dolgot, amit az Asus egyszerűen csak Keystone névre keresztelt el. Ez a kis kütyü NFC-n tud csatlakozni a laptopokhoz (egyszerűen be kell dugni oldalra), és úgy néz ki, mint egy modern autó slusszkulcsa. Nem véletlen, hogy a kinézet kialakításához a BMW DesignWorks segítségét kérték, a cél ugyanis az volt, hogy olyan érzés legyen használni a kis kulcsot, mint amikor egy bivaly sportautót beindítunk (már csak a benzinmotor hangzása hiányzik hozzá).

Az Asus Hero III. Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Asus

Ha csatlakoztatjuk a Keystone-t egy másik laptophoz, akkor az rögtön betölti az elmentett beállításainkat, például a megvilágításra vonatkozótan (mert egyébként igazi gamer laptophoz híven alaposan körve van rakva LED-ekkel a masina), valamint egy titkosított árnyékmeghajtóhoz is hozzáférünk, ami a kulcs nélkül egyébként láthatatlan. Egyelőre nem teljesen tiszta, hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz hasznos, de az ígéretek szerint a jövőben tovább bővítik a funkcionalitását, és azt simán el tudjuk képzelni, hogy a gyakorta más gépek előtt ülő eSportolók értékelni fogják, hogy egy pillanat alatt átvihetik a beállításaikat (persze, ha egy kompatibilis Asus ROG laptophoz kerülnek éppen).

Érdemes még megemlíteni, hogy a Strix-sorozatból készül egy olyan változat is (ez a Strix G), amit némileg kedvezőbb árfekvéssel értékesít majd a gyártó, de ez nem azt jelenti, hogy bármiről is le kell mondani: ez is kérhető akár 144 Hz-es kijelzővel (ami még mindig több, mint amire nagyjából bárkinek szüksége lesz), Core i7-es processzorral és GeForce RTX 2070-es grafikus vezérlővel.

Karcsú, de erős

Míg a ROG Strix-sorozat alapvetően igyekszik a legdurvább gamer-vonalat képviselni, addig a ROG Zephyrus-széria esetében már fontos szerepet játszik a vékonyság és a hordozhatóság, és mindezt úgy próbálja megvalósítani az Asus, hogy teljesítmén tekintetében lehetőleg ne kelljen kompromisszumokat kötni.

A Zephyrus laptopok csúcsa. Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Asus

A sorozat legérdekesebb darabja persze a csúcsot jelentő Zephyrus S GX502, ami szintén rendelhető 240 Hz-es, Pantone-minősítéssel rendelkező kijelzővel (ez a profi munkához garantálja a színhűséget), Intel Core i7-es processzorrak és  GeForce RTX 2070-es grafikus vezérlővel. Mindezt azonban egy 18,9 mm-es házba pakolta össze gyártó, ami mindössze 2 kg-ot nyom. Ez többek között annak is köszönhető, hogy egy különleges magnéziumötvözetből készült vázat használnak, amivel elméletileg világelsők.

Az új Zephyrus fémváza. Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Origo

A processzor és a grafikus vezérlő valós teljesítménye persze attól függ, hogy mennyire jól lehet őket hűteni, hiszen ha túlmelegdnek, akkor elkezdenek visszavenni a teljesítményükből, ez pedig egy ilyen, gamer viszonyokhoz mérten kompakt készülékházban komoly problémát jelenthet. Az Asus ezen az Aktív Aerodinamikai Rendszer elnevézű megoldással igyekszik segíteni, ami a masina kinyitásakor feljebb emeli a házat, ezzel szellősebbé teszi a gép alján-hátulján elhelyezett hűtőnyílásokat.

Ez a cég mérései szerint akár 22%-kal javíthatja a légáramlást, ami nem csak azt jelenti, hogy a hardveres részegységek tovább tudnak maximális teljesítményt leadni, hanem azt is, hogy nem fog felforrni a kezeink alatt a ház. Az Asus ezen kívül fejlesztett a ventillátorokon (vékonyabbak és jobbak lettek), javult az egész hőelvezető rendszer, valamint minden hűtőegység saját porcsatornát kapott, így nem kell attól tartanunk, hogy a gépünk idővel megtellik porral, és emiatt hangosabb vagy melegebb lesz, és csökken a teljesítménye.

A kevésbé drága Zephyrus M. Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Asus

A Zephyrus egyébként megvásárolható lesz gyengébb hardverrel is, habár az is bőven elég lesz a többség igényének kielígétésére. A Zephyrus M-sorozatban bejelentett M GU502 például ugyanúgy elérhető 240 Hz-es kijelzővel, de pályázhatunk a 144 Hz-esre is, grafikus kártyából azonban be kell érnünk a GeForcre RTX 2060-nal, vagy a frissen bejelentett, és első körben csak laptopokban elérhető 1660 Ti-vel (mindkettő esetében 6 GB GDDR6-os memóriával a 8 helyett).

Okosan, csendesen

Az új Asus laptopokon egyébként az egységesített háttérprogramban előre beállíthatunk majd sémákat a hűtésre és a teljesítményigényre vonatkozóan, így választhatunk csendes, kiegyensúlyozott és turbó módok között. Ezek között alapvetően egy gombnyomással is válthatunk, de előre is meghatározhatjuk, hogy például filmnézés közbem (ahol igazából nincs szükség komolyabb teljesítményre) inkább a csendesebb működést preferáljuk, míg a kedvenc játékunkban inkább tolja ki a maximális teljesítményt a gép.

És akkor ezek mellé társul be az igazi szörnyeteg, a ROG Mothership, amit korábban már bemutatott a cég, és amit igazából ténylegesen az asztali PC-k kiváltására fejlesztettek ki. Valójában egy hordozható, de azért laptopnak igazából nem tekinthető megoldásról van szó, ahol minden hardveres elemet a monitor mögé építettek, és ami leválasztható a billentyűzetről.

Asus ROG Mothership.Forrás: Asus

Ebbe a legújabb Intel Core i9-9980HK-s processzor mellé akár 64 GB-nyi memória is társítható, GeForce RTX 2080-as grafikus vezérlő és RAID 0-s felállásba bekötött háttértároló mellett, ami már első olvasatra is garantálja az elképesztő teljesítményt, és a viszonlag rövid gyakorlati tapasztalataink ezt abszolút visszaigazolják. Csak legyünk ótvatosak, amikor szétszedjük a gépet és a billentyűzetet, mert hajlamos a borulásra!

Összességében mondhatjuk, hogy az Asus ma tényleg olyan csomagot tud nyújtani a gamer laptopok piacán, amit senki más nem. A hardverből persze mindenki össze tud rakni hasonlót, elvégre mindenki az Intel (vagy az AMD) és az Nvidia kínálatából válaszhat, azonban ilyen kijelzőt, és ilyen vázzal ellátott házakat, ennyire kiváló megvalósításban jelenleg senki nem képes előállítani. Persze, ennek meglesz az ára is, ami valahol a 300 ezer forint kezdődik az "alap" gépekért, és a csillagos égnél végződik (a hivatalos magyar árak egyelőre nem ismertek), de aki ilyen laptopot szeretne, annak ez egyrészt nem újdonság, másrészt pedig ennél nem is nagyon lehet lejjebb menni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!