Mi az az 5G, és miért jó nekünk?

LG V50 ThingQ 5G., dupla kijelző, okostelefon,
LG V50 ThingQ 5G.
Vágólapra másolva!
Mostanában rengeteg hír foglalkozott az úgynevezett 5G-vel, köszönhetően annak, hogy megkezdték működésüket az első ilyen jellegű hálózatok, illetve boltokba kerültek a technológiát elsőként támogató eszközök.
Vágólapra másolva!

De pontosan mi is ez az 5G? Miért is hasznos? Van egyáltalán értelme? Miért és kinek lehet jó? Ennek jártunk utána!

Új generáció!

Az 5G elnevezés az Ötödik Generációs Mobil Hálózat rövidítése, és egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata.

A Vodafone 5G hálózatának bemutató kamionja Forrás: Origo

És miben más? Magasabb frekvencián működik, ami azt jelenti, hogy sűrűbb adóhálózatot igényel, mint a korábban bevezetett, hasonló célra szánt eljárások. Ez pedig azt jelenti, hogy nem használható a régebben kiépített hálózatokon, hanem egy teljesen új rendszerre van szükség a használatához. Ráadásul a korábbi, 4G-s eszközök nem lesznek automatikusan kompatibilisek az új technológiával. Tehát az 5G-re történő átállás komoly költségekkel jár, ami érinti a hálózatokat, azok üzemeltetését, az új, 5G támogatású eszközök kifejlesztését, illetve előállítását egyaránt.

Megéri?

Ám látva az előnyöket, az 5G megéri a befektetést és az ezzel járó (anyagi) áldozatokat. Az 5G ugyanis minden korábbinál, mintegy tízszer gyorsabb adatviteli sebességet produkál, alacsonyabb válaszidő mellett, úgy, hogy minden korábbinál kevésbé terheli az akkumulátort, tehát hosszabb lesz az üzemidő, mint amit jelenleg megszoktunk, ha WiFi-t használunk, ráadásul egy időben sokkal több felhasználó képes kihasználni.

Mindez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár ultranagy, akár 8K felbontású, dinamikus metaadatokat használó nagy dinamikatartományú videók (Dolby Vision vagy HDR10+), objektumalapú hangszabványokkal (Dolby Atmos, DTS:x) megtámogatva is továbbíthatóak minden gond, akadás nélkül a lehető legjobb minőségben vezeték nélküli úton.

Az alacsony válaszidőnek köszönhetően sokkal gyorsabban kommunikálnak egymás között az eszközök,

ami létfontosságú lehet az önvezető járműveknél, és óriási előrelépést jelenthet a felhőalapú szoftverek használata során. Ez pedig megreformálhatja a virtuális (Virtual Reality) és kiterjesztett valóságot (Augmented Reality), valamint a komplett játékipart, hiszen nem lesz szükség a fizikailag is jelen lévő, nagy teljesítményű hardverre, számítógépre vagy konzolra. Hiszen a nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazások is futhatnak távoli szervereken úgy, hogy csak a szükséges képi és hangjeleket küldik el 5G segítségével a felhasználóhoz vezeték nélküli úton.

Az pedig, hogy egy időben minden korábbinál több kapcsolódó egység kiszolgálására van lehetőség, létfontosságú lehet az úgynevezett IoT (Dolgok Internete) rendszerek kiépítése során. Ennek köszönhetően sokkal intenzívebben terjedhetnek a különféle okosépület-, okosintézmény- és okosvárosprojektek.

Káros?

Az 5G-vel kapcsolatban számos alkalommal előkerül, hogy ez egy káros, rákot okozó technológia. Nos, eddig már rengeteg kutatást végeztek különféle magán és állami cégek, illetve szervezetek ezzel kapcsolatban. És eddig még

semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az 5G eljárás bármilyen kóros elváltozást okozna az élő szervezetekben.

Ez lesz a jövő

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ahogyan a 4G meghódította a világot, idővel az 5G is meg fogja. Az evolúció ugyanis megállíthatatlan a technológiai szektorban. Hamarosan minden bizonnyal ugrásszerűen megnő az 5G eljárásra épülő szolgáltatások és termékek száma, és elképzelhetetlen lesz az élet a minden korábbinál gyorsabb, kényelmesebb szabvány használata nélkül. Egészen odáig, amíg be nem fut az újabb trónkövetelő, a 6G, de ez még bőven a jövő zenéje.