Tovább függetlenedik a Huawei, megvan a Google Térkép helyettese

Vágólapra másolva!
Megállapodott a Huawei és a népszerű navigációs szolgáltatást fejlesztő holland TomTom, aminek értelmében a jövőben a kínai gyártó telefonjain egy új, a Google Térképtől független navigációs alkalmazás kaphat majd helyet. Tisztán látszik, hogy a Huawei minden erejével azon munkálkodik, hogy függetlenedjen a Google-től.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már többször is írtunk az Origo hasábjain, a Huawei jelenleg nincs éppen egyszerű helyzetben. Habár a különböző informatikai megoldásaival remekel a vállalat, és valószínűleg ezen a fronton csak erősödni fog, az éppen csúcshoz közelítő okostelefonos ágazatnak alaposan keresztbe tett, hogy az Egyesült Államok feketelistára tette a kínai céget, így az amerikai vállalatok nem kereskedhetnek a Huawei-jel.

Ez végső soron oda vezetett, hogy habár a Huawei használhatja okostelefonjain az Android rendszert, hiszen annak alapjai nyílt forráskódúak, viszont a jelenleg legfontosabbnak látszó dolgokat kénytelen lesz lehagyni: nevezetesen a Google Mobile Services, vagyis a GMS-hez kapcsolódó alkalmazásokat, így például a Play Áruházat, a YouTube-ot,

vagy éppen az egyik legnépszerűbb navigációs alkalmazást, a Google Térképet.

Forrás: TomTom

A Huawei persze rendkívüli erőforrásait bevetve igyekszik megoldást találni a helyzetre, és ha már úgy látszik, hogy az Egyesült Államokkal egyelőre nem rendeződik majd a viszony, akkor nekiállt egy saját szolgáltatási struktúra, a Huawei Mobile Services kifejlesztésének. A probléma persze nem az alaprendszerrel van,

hanem azzal, hogy rávegyék az alkalmazásfejlesztőket, hogy a Huawei saját keretrendszerén belül, a saját áruházában elérhetővé tegyék a programjaikat.

A Huawei ezt igyekszik a lehető legkényelmesebbé és legegyszerűbbé tenni, hogy a fejlesztőknek ne legyen túl sok extra munkájuk (költségük) azzal, hogy az egyik ökoszisztémából áthozzák a másikra is az alkalmazásaikat, de láttuk már a Microsoft és a WIndows Phone esetében, hogy néha semmilyen igyekezet nem elég. Ha ugyanis nincs elég felhasználó egy adott ökoszisztémában, akkor a fejlesztők nem számíthatnak sok bevételre az adott alkalmazásboltból, így pedig nem igazán érzik motiváltnak magukat arra, hogy egyáltalán foglalkozzanak ezzel az egésszel.

A Huawei mindenesetre több százmillió dollárt tervez eltapsolni arra, hogy minél több fejlesztőt becsábítson a rendszerbe, de ez az egész hosszú távon úgy maradhat igazán életképes, ha a vásárlók továbbra is veszik a kínai gyártó készülékeit, így lesz is kinek eladni az alkalmazásokat.

Ehhez pedig egy olyan vonzó alapcsomagot kell nyújtani, amit látva azt mondja az egyszeri felhasználó, hogy vidáman megvan a Google szolgáltatásai nélkül.

A most napvilágra került információk szerint pedig a Huawei megtalálta, hogy ennek a csomagnak a részeként mivel tudná kiváltani a Google Térkép alkalmazást. Mint kiderült, a vállalat egyezségre jutott az Európában rendkívül népszerű, holland illetőségű TomTom vállattal, aminek értelmében a jövőben a Huawei saját navigációs megoldása a TomTom térképeit, valamint élő forgalmi adatait használná fel.

Sajnos pontos részleteket az ügylet kapcsán egyelőre nem tudhattunk meg, de gyaníthatóan egy komolyabb együttműködés indult el a két cég között, aminek kapcsán a Huawei valamilyen módon erősítheti TomTomot, hogy az minden tekintetben fel tudjon zárkózni a Google megoldásához, amire építkezve aztán a Huawei egy versenyképes navigációs alkalmazással tudjon előállni.

Lehet,hogy a márciusban érkező Huawei P40 Pro készüléken vetik be először az új navigációs alkalmazást. Forrás: Origo

Hogy ennek az eredményét a gyakorlatban mikor láthatjuk, az egyelőre szintén kérdéses. Úgy tudni, hogy az együttműködésről már egy jó ideje megállapodott a két vállalat, de mindezt csak most lehetett a közönség elé tárni. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Huawei következő csúcstelefonja, a tavasszal bemutatkozó P40 Pro már egy közel teljes alkalmazáscsomaggal érkezhet a Google szolgáltatásainak kiváltására. Ez pedig bátoríthatja a céget arra, hogy az előző csúcskészülék, a Mate 30 Pro visszafogott, korlátozott rajtjával ellentétben ismét globális premiert tartson,

de legalábbis teljes erővel térjen vissza Európába.

Márpedig, ha idén érkezik majd érdekes telefon, akkor a P40 Pro egészen biztosan az lesz. Az eddig kiszivárgott információk alapján arra lehet számítani, hogy a kijelzője már nem csak a két szélen, hanem mind a négy oldalon "lefolyik" majd, korábban soha nem látott látványt eredményezve ezzel, a hátoldalán pedig nem kevesebb, mint öt darab kameralencse kaphat helyet, minden korábbinál brutálisabb, "periszkópos" zoomolási lehetőséggel.