Indul a videojátékos szezon, ezeket a nagyágyúkat várjuk leginkább

Vágólapra másolva!
A játékiparban jellemzően két fontos időszak van, a tavasz és az ősz. Az utóbbi ugyebár azért, mert karácsony előtt mindenki szeretne alaposan bevásorolni, az előbbi pedig azért, mert a karácsonyi alapos bevásárlás után az embereknek magukra találnak anyagilag, és ismét szeretnének költeni játékokra. A kettő között pedig ott van a nyár, amikor jellemzően mindenkinek akad jobb dolga, mint hogy bent üljön a képernyő előtt, így ez az időszakot kerülik is a kiadók.
Vágólapra másolva!

Most pedig, hogy eljött a tavasz, tényleg egy rakás szuper játékra számíthatunk a következő időszakban, igazából annyira, hogy összeszámolni is nehéz, habár néhányat, amit eredetileg tavaszra terveztek, átcsúsztattak őszre. Ezekből szemezgetünk most!

Ori and the Will of the Wisps

Egy folytatásról beszélünk, aminek az élvezetéhez viszont nem feltétlenül szükséges az előzmény ismerete. Az előző rész, az Ori and the Blind Forest egy elképesztően hangulatos, teljesen gyerekbarát, ugyanakkor mégis nagyon komoly, és esetenként meglehetően nehéz játék volt. A nehézség pedig nem az irányításból fakad, hiszen egy oldalnézetes, alapvetően 2D-s platformer anyagról van szó, elképesztően gyönyörű grafikával, és még annál is gyönyörűbb zenével. Ez a játék abszolút az, amit mindenkinek tudunk ajánlani.

Megjelenés: 2020. március 11. | Platformok: PC, Xbox One

Doom Eternal

Ha a játékiparban valami, akkor a Doom neve egészen biztosan az örök klasszikusok közé tartozik. Habár technikailag a manapság egyik legnépszerűbb műfajt, a belső nézetes lövöldözős játékokét (FPS) a Wolfenstein 3D teremtette meg, de a Doom tette népszerűvé. A fejlesző id Software azóta is létezik és aktív, habár a klasszikus játékok programozásáért felelős legenda, John Carmack már elhagyta a céget. Akárhogy is, a Doom feltámadt 2016-ban egy teljesen új résszel, hamarosan pedig jön a folytatás, a Doom Eternal.

Megjelenés: 2020. március 20. | Platformok: PC, PS4, Xbox One

Half-Life: Alyx

Aki szereti az FPS-eket, annak izgalmas hónapja lesz, hiszen egy másik legenda is jelentkezik új résszel. Az első Half-Life megjelenése után a fejlesztő Valve elképesztő rajongótáborra tett szert, amit ugyesen ki is használtak azzal, hogy elkészítették a mai napig vezető PC-s áruházat a Steamet, a Half-Life 2 pedig már csak ezen keresztül volt játszható. Habár a rajongók azóta is várják a harmadik részt, egyelőre be kell érniük az Alyx megjelenésével, ami ugyan nevében nem viseli a hármas számot, és kizárólag virtuális valóságos felszereléssel lehet majd játszani, de a készítők ígérete szerint teljes értékű folytatás lesz.

Megjelenés: 2020. március 23. | Platformok: PC

Resident Evil 3 Remake

A Capcomnak annyira bejött a klasszikus Resident Evil-részek teljes felújítása, hogy a tavalyi Resident Evil 2 Remake-et több neves médium is az év játékának választotta. Nem csoda, hogy nem állnak meg itt, és készül a harmadik rész új változata, aminek segítéségvel nem csak, hogy újra átélhetjük az 1999-es klasszikust modern köntösben, hanem mellé megkapjuk az egyelőre Project Resistance néven készülő, teljesen új, és kizárólag az online többjátékos akcióra koncentráló mellékszálat is.

Megjelenés: 2020. április 3. | Platformok: PC, PS4, Xbox One

Final Fantasy 7 Remake

A Final Fantasy 7 nem csak a világ egyik legkedveltebb játéka, de a sorozat rajongói körében is a legnagyobb becsben tarott epizód. A Cloud Strife főszereplésével bemutatott eposzi japán szerepjáték felújítása akkora feladat, hogy habár a kiadó Square Enix már 2015-ben bejelentette, hogy készül, még csak most adják majd ki.... az első szeletét. A Final Fantasy 7 Remake ugyanis több darabban jelenik majd meg, de az ígéretek szerint minden egyes darab önmagában akkora lesz, mint egy különálló rész a sorozatban.

Megjelenés: 2020. április 3. | Platformok: PS4 (később mást platformok is)

Wasteland 3

A Wasteland képében szintén egy klasszikus szerepjáték folytatását kapjuk meg, ahol ezúttal is egy posztapokaliptikus világban kell majd megállnunk a helyünket (ne felejtsük el, hogy annak idején az első Wasteland a manapság rendkívül népszerű Fallout-sorozat szellemi elődje volt!). A készítők rengeteg döntési lehetőséget ígérnek a sztori közben, melyek mind-mind befolyásolni fogják, hogy merre halad a történet. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a játékot készítő InXile-t megvásárolta a Microsoft, és alaposan kitömte őket pénzzel, így minden tekintetben egy komolyabb, teljesebb játékra számíthatunk, mint az előd esetében.

Megjelenés: 2020. május 19. | Platformok: PC, PS4, Xbox One

The Last of Us 2

A PlayStation 3 egyik legjobb játékát, az első The Last of Us-t valószínűleg keveseknek kell bemutatni. Érdekes, hogy a játék azután jelent meg, hogy az új konzol, a PS4 már a piacra került (később egyébként készült belőle egy felújított változat erre a gépre is). Most ugyan pár hónappal a PS5 megjelenése előtt kapjuk meg a folytatást, de így is a konzolgeneráció végére időzítette a fejlesztő Naughty Dog Joel és Ellie szívszorító és kemény kalandjainak folytatását egy olyan világban, ahol a normális emberek próbálnak túlélni egy vírusfertőzés nyomán kvázi zombi-apokalipszissé változott Amerikában.

Megjelenés: 2020. május 29. | Platformok: PS4

Ghost of Tsushima

Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy a nagy kiadók jellemzően kerülik a nyári megjelenést, ha a komolyabb címeikről van szó, idén nem lesz ez a helyzet, legalábbis a Ghost of Tsushima esetében biztosan nem. A játékot az a Sucker Punch készíti, ami korábban elhozta nekünk a Sly Cooper-sorozatot és az Infamous-játékokat, a kiadó ezúttal is a Sony (ennek megfelelően az anyag csak PS4-re érkezik), a történet pedig arról szól, hogy gyakorlott kardvívóként valahogy túl kell élnünk a Mongol Birodalom inváziója közepette. Elég nagy váltás ez a fejlesztőknek, de elképesztően ígéretesnek tűnik az anyag!

Megjelenés: 2020. június 26. | Platformok: PS4

Marvel's Avengers

Igen, idén végre megjelenik a játék a világ legnépszerűbb mozifilmje, a Bosszúállók alapján. Az anyagot az új generációs Tomb Raiderért is felelős Crystal Dynamics készíti, a kiadó pedig a Square Enix, így van okunk a bizakodásra. A főszereplők között egészen biztosan ott lesz Amerika kapitány, Vasember, Thor, Hulk és a Fekeze Özvegy, viszont egyiküket sem a filmbeli színészek alapján modellezték, és a hangjukat sem ők adják meg, a készítők ugyanis (legalábbis a hivatalos szöveg szerint) nagyobb kreatív szabadságot szerettek volna.

Megjelenés: 2020. szeptember 4. | Platformok: PC, PS4, Xbox One

Cyberpunk 2077

Végül pedig zárjuk a sort az utóbbi évek talán leginkább várt játékával. Nem is csoda a lelkesedés, hiszen a fejlesztésért a The Witcher-sorozattal többszörösen bizonyított CD Projekt Red felelős, és ismét egy nagyon jól bejáratott, hatalmas rajongói bázissal rendelkező világra építkeznek - csak éppen ezúttal fantasy helyett sci-fi köntösben. A Cyberpunk 2077 az eddigiek alapján elképesztően jól néz ki, hatalmas és nagyon részletes világa lesz, és még komplexebb, szerteágazóbb történetet ígérnek nekünk, mint a The Witcher 3 esetében. És persze nem szabad elfelejteni, hogy Keanu Reeves is szerepel benne!

Megjelenés: 2020. szeptember 17. | Platformok: PC, PS4, Xbox One

...és ami még jön

Ezzel persze nincs vége az idén megjelenő nagy címeknek, hiszen olyanokra számíthtunk, mint a Microsoft nagyágyúja, a Halo Infinite, az első, hivatalosan is már PS5-re bejelentett játék, a Godfall, a Ubisoft két óriása, a Watch Dogs Legions és a Skull and Bones. Ezek azonban még nem rendelkeznek hivatalos megjelenési dátummal, és egy részüknél simán benne van a pakliban, hogy csak valamikor jövőre kerülnek piacra, így rájuk majd később térünk vissza!