Így tarthatja a kapcsolatot a családjával, barátaival otthonról ingyen

zoom, videohívás, videochat
A Zoom nagyon jól használható többszereplős videóhívások lebonyolítására.
Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni harcban az egyik legfontosabb fegyver az izoláció, azaz, hogy ha lehet, minél kevesebbet érintkezzünk embertársainkkal, így segítve a járvány kontrollálását. Ez viszont értelemszerűen azzal jár, hogy a megszokott személyes interakciókat mellőznünk kell. Tehát nem találkozhatunk családtagjainkkal, szeretteinkkel, barátainkkal. De ez nem jelenti azt, hogy totálisan meg kéne velük szakítani a kapcsolatot! Sőt, ilyenkor, a nehéz időkben még fontosabb, hogy rendszeresen kommunikáljunk velük, így erősítve és bátorítva egymást.
Vágólapra másolva!

Mint sok mindenre, ma már erre is van megoldás az internetnek és a különféle direkt e célra fejlesztett alkalmazásoknak köszönhetően. Eme applikációknak hála írásban, élő szóban, sőt egymást látva is megoszthatjuk egymással gondolatainkat és beszélgethetünk. Valamint akár arra is van lehetőség, hogy konferenciabeszélgetést indítva, egyszerre több helyszínről, többen kapcsolódjanak be ugyanabba a beszélgetésbe. Tehát akár egy közös vasárnapi családi ebédet is tarthatunk úgy, hogy mindenki ül otthon a kis tányérjával, a gépe előtt.

A fizetős opció mellett elérhető jó pár olyan ingyenes program vagy funkció, amely ilyen célt szolgál.

Még az is könnyedén elképzelhető, hogy ezek már most megtalálhatóak az Ön gépén egy nagyobb szoftver kapcsolódó részeként. Mostani cikkünkben néhány ilyen, szabadon, bárki által elérhető alkalmazást vagy szolgáltatást mutatunk be.

Messenger

Ez a Facebook üzenetküldő szolgáltatása, tehát ha valakinek van Facebook-profilja, akkor tudja is használni azonnal. Nem kell mást tenni, mint megnyitni a Messengert a www.messenger.com weboldalon, vagy telefonos alkalmazásként, a megjelenő listában megkeresni azt, akivel kommunikálni szeretnénk, és máris kezdődhet a beszélgetés. Ez történhet írásban, de akár "fel is hívhatjuk" a jobb felső sarokban található telefon ikon segítségével. Ez úgy működik, mint egy hagyományos telefonhívás, de mivel interneten keresztül zajlik, ezért percdíjat nem számítanak fel érte.

Közösségi élményt is tudnak nyújtani a Messenger videochates játékai Forrás: Facebook

Az ilyen "telefonáláshoz" értelemszerűen szükség van mikrofonra, ami a telefonokon rajta van, illetve sok laptopon is gyárilag megtalálható. Ha nincs, az sem gond, ugyanis már olcsón, 1-2 ezer forintért lehet venni olyan kombinált eszközt, amely egy fejhallgató mellett egy beépített mikrofont is tartalmaz. (Érdemes megfontolni a házhozszállítást természetesen új eszköz rendelése esetén, ez most a legjobb döntés, vagy esetleg közeli csomagautomatát, ha van rá mód.) A Messenger lehetővé teszi videohívások lebonyolítását is, azaz láthatják egymást a résztvevők, amihez a kis kamera ikonra kell kattintani. Ehhez értelemszerűen szükség van kamerára, amely ma már a legolcsóbb okostelefonokról sem hiányzik, illetve sok hordozható számítógépen megtalálható. Ám ha nem, akkor ez, a webkamerának nevezett kiegészítő is olcsón beszerezhető. Csak rá kell dugni a gépre, és máris kezdődhet a videobeszélgetés.

A Messenger alkalmazásnál van mód több résztvevős konferenciabeszélgetések lebonyolítására is.

Ehhez csak a Létrehozás nevű menüpontra kell kattintani, és ott kiválasztani a Csoport nevű opciót. Ide aztán meghívhatunk bárkit, akit szeretnénk, és akinek van Facebook-fiókja. Ezt követően pedig egy külön ablakban jelennek meg a csoportnak szánt szöveges üzenetek, valamint olyan, úgynevezett Csoportos Hívások, illetve Csoportos Videochatek is elindíthatóak, amelyekbe bármelyik tag bekapcsolódhat. A videós konferenciabeszélgetésnél ilyenkor például mindenkinek az arca egy külön ablakban jelenik meg. A tapasztalataink szerint a kép és a hang minősége is meglehetősen közepes, de azért még abszolút az elfogadható szinten belül marad, kapcsolattartásra tökéletesen megfelelő.
PC, Android, iOS (Apple)

Skype

A Messenger nem rossz program, de azért a tökéletestől is távol van. Például szükséges hozzá aktív Facebook-profil, és a szöveges üzenetek közti keresés is rémesen nehézkes. Jó alternatívája lehet a magyar nyelven is kommunikáló Skype nevű alkalmazás, amely minden Windows 10 operációs rendszerrel rendelkező számítógépen megtalálható az alapkiszerelés részeként. Egy külön felhasználói fiókot is kapunk mellé automatikusan, és ilyenből végtelen számú létrehozható. Tehát ha csak egy számítógép van otthon, az sem baj, a háztartás minden tagja használhatja a sajátját, a saját kapcsolatrendszerével, a többiek elől rejtett módon.

Már mobilokon is támogatja a képernyőmegosztást a Skype Forrás: Skype

A lehetőségek ugyanazok, mint amit a Messenger kínál (chat, telefon, videochat), viszont a Skype jobban kezeli a régebbi üzeneteket, lehetővé teszi a háttér elhomályosítását, jobb a kép- és hangminőség, illetve gyorsabb is valamelyest. Nem Windows 10-es számítógépre (https://www.skype.com/hu/), valamint Android vagy iOS alapú telefonra vagy tabletre is letölthető, viszont hátránya, hogy sokkal kevesebben használják, mint a Messengert, sokan rá sem néznek egész életükben, hiába van a gépükön. A Messengernél automatikusan minden Facebook-ismerősünk a kapcsolati háló részévé válik, a Skype esetében pedig külön meg kell kérni őket a visszaigazolásra, ami egy kicsit nehézkes és hosszadalmas dolog, de azért megoldható.
PC, Android, iOS (Apple)

Google Hangouts

A Google is rendelkezik saját üzenetküldő szolgáltatással, amely a Hangouts névre hallgat. Bárki igénybe veheti, aki rendelkezik egy Gmail-fiókkal, és számítógépnél a használatához csak be kell lépni a levelezőprogramba, ugyanis ott szervesen integrálták a szoftverbe. A bal oldalt megjelenő kontaktlistából ki kell választani a kívánt partnert, és máris lehet hívást, videobeszélgetést vagy szöveges üzenetváltást kezdeményezni.

Mobilon ehhez külön le kell tölteni a Hangouts nevű appot az alkalmazásboltból.

A Hangouts is lehetővé teszi csoportos beszélgetés indítását, tehát egyszerre többen is kommunikálhatunk. A kép- és hangminőség elfogadható, a kezelése egyszerű, tud magyarul, viszont kell hozzá aktív Google (regisztráció), és semmi extrát nem kínál.
PC, Android, iOS (Apple)

Zoom

Az előző három alkalmazás nagyon népszerű, de megítélésük korántsem nevezhető egyöntetűen pozitívnak. Sokan ugyanis ódzkodnak attól, hogy a Facebook, a Microsoft vagy a Google szerverein keresztül kommunikáljanak, pedig ha a Messengert, a Skype-ot vagy a Hangoutsot használják, akkor bizony ezt be kell vállalniuk. Épp erre vezethető vissza a független, sokkal kevesebb pénzből gazdálkodó cégek által fejlesztett alkalmazások sikere. Ezek egyik iskolapéldája a Zoom, amelyet korábban az üzleti világban alkalmaztak, de a járvány ideje alatt egyre elterjedtebbé válik a "hétköznapi" felhasználók között is.

A Zoom nagyon jól használható többszereplős videohívások lebonyolítására. Forrás: Origo

A függetlensége (azaz, hogy a nagy cégek nem hallgathatják le) mellett nagy előnye a minden vetélytársát lefőző kép- és hangminőségében rejlik. A Zoomot elsősorban videokonferenciákhoz találták ki, és ebben a legerősebb, nagyon jól szerkeszthető a felület, ide-oda pakolhatóak és méretezhetőek az ablakok. Viszont hátránya is van: Külön kell letölteni, és magyar nyelven sem kommunikál, ami sokak számára kényelmetlen lehet. Viszont ha egyszer valaki beállította, utána már megy a dolog, mint a karikacsapás, és az előnyei miatt mi is csak ajánlani tudjuk.
PC, Android, iOS (Apple)

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!