Évek óta csal a méréseken a MediaTek

mediatek helio g90
MediaTek Helio G90 Series
Vágólapra másolva!
Minden árkategóriában manipulálta a mérőprogramokat.
Vágólapra másolva!

Nagy hagyománya van az informatikai iparban a mérési eredmények meghamisításának, a legújabb csaláson kapott vállalat a főként mobilokba és táblagépekbe rendszerlapkákat szállító MediaTek. Az AnandTech beszámolója alapján a vállalat 2016 óta számos terméke esetében csalt a szintetikus méréseken úgy, hogy a mérőprogramok detektálásakor kikapcsolta a chipek hőtermelési limitjeit, azaz a magas hőfokok elérése ellenére azok nem vették vissza az órajeleiket a túlmelegedés elkerülése érdekében.

MediaTek Helio G90 Series Forrás: MediaTek

A mérések legfeljebb pár perc alatt lefutnak, így nem kell attól félni, hogy a túlmelegedés miatt elhasalnak a tesztelt eszközök. Valós körülmények között ezt nem lehet megtenni, muszáj csökkenteni a teljesítményt, különben nem lehetne sokáig összeomlás vagy lefagyás nélkül például mobiljátékokat futtatni.

A tesztelt mobilok és rendszerlapkák java a legtöbb teszten csalt Forrás: AnandTech

A MediaTek a rendszerlapkák meghajtószoftvereiben minden mobilgyártónak kiszállította a csaláshoz használt kódokat, azok programozóinak talán fel sem tűnt, hogy milyen „extrát" kaptak a szoftveres csomagban. A nyomozás során a P95, P90, P70, P65, P60, G90, G70, A22 és P20 rendszerlapkák esetében mind bebizonyosodott a csalás, árkategóriától függetlenül manipulálta a mérési eredményeket a cég.

A Helio P95 esetében a csalás kiiktatása után az általános teszteken 30 százalékkal, bizonyos terhelések alatt pedig akár 70 százalékkal is csökkentek a mérési eredmények.

A MediaTek azzal védekezik, hogy egyrészt a rendszerlapkák amúgy is skálázódnak a terhelés típusától függően, másrészt a telefongyártók letilthatják a csalást, harmadrészt pedig „más vállalatok" is csalnak a teszteken.

Egyik mentség szórakoztatóbb a másiknál, ráadásul bocsánatkérés helyett a vállalat úgy döntött, hogy kiáll a meghamisított mérési eredmények mellett,

azokat reprezentatívnak tartja a termékei valós körülmények közti teljesítményére.

Ebből levonható a következtetés, hogy nem csak most, de a jövőben mennyire érdemes adni a MediaTek rendszerlapkás mobileszközök tesztjeiben látható, szintetikus mérési eredményekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!