Indul a 32 bites Windows 10 kivezetése

microsoft surface laptop,windows 10 s,notebook,
Microsoft Surface Laptop
Vágólapra másolva!
A számítógépgyártók már nem telepíthetik a rendszert.
Vágólapra másolva!

Évek óta várt hírrel szolgált a Microsoft, a fogyasztók számára május végén elérhetővé váló Windows 10 May 2020 Update operációs rendszerrel megkezdődik a 32 bites Windows lassú nyugdíjazása. Ezzel a Microsoft elkezd felzárkózni a 32 bites macOS-t már évek óta egyáltalán nem készítő Apple-höz, továbbá a népszerű Linux-disztribúciók fejlesztőihez.

A kép csak illusztráció (Microsoft Surface Laptop) Forrás: Microsoft

A 32 és a 64 bites operációs rendszerek közti legfontosabb különbség, hogy az előbbiek legfeljebb 4 GB memóriát képesek megcímezni, ami régóta édeskevés, már a belépőkategóriás számítógépekben is megszokott a 8 GB használata. Emellett a 64 bites rendszerek egyes feladatokat hatékonyabban hajthatnak végre, és bizonyos szoftveres biztonsági funkcióik is jobb hatásfokkal működnek.

A fogyasztói piacon a 32 bites Windows kivezetése egyáltalán nem jelent problémát: aki az elmúlt olyan 15 évben vásárolt számítógépet használ, az nagyon jó eséllyel képes futtatni a 64 bites Windowst.

Ettől függetlenül a Microsoft kisebb lépésekben fog búcsúzni a 32 bites Windowstól, a májusi Windows 10-től kezdve csak a PC-gyártók számára nem hajlandó többé megengedni az előtelepítését, azaz minden újonnan piacra dobott laptopra és asztali gépre kötelezően 64 bites Windows 10-et kell tenniük.

Ez semmilyen gyakorlati változást sem jelent a gyártók oroszlánrésze számára, a többségük már hosszú évek óta egyetlen terméket sem szállított 32 bites Windowszal.

A mostani változtatás ellenére a Microsoft egy ideig még készít 32 bites változatokat a Windows 10-ből, és persze ugyanúgy támogatja is majd azokat, mint a régóta de-facto standard 64 bites testvéreiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!