Gamepad miatt perelnék a Microsoftot

xbox one x controller gamepad videojáték gaming
Vágólapra másolva!
Állítólag dizájnhiba miatt sodródnak az analóg karok.
Vágólapra másolva!

A következő generációs játékkonzoljának kiadása előtt pár hónappal csoportos per indulhat a Microsoft ellen az Egyesült Államokban. A washingtoni Donald McFadden által beadott kereset szerint az Xbox One és az Xbox One Elite gamepadek alapvető tervezési hibával kerültek a vásárlókhoz, a vállalat pedig 2014 óta nem hajlandó elismerni és javítani azt. Ezzel jelentős anyagi kárt okozott a vevők egy részének, mivel csak 90 nap garanciát vállal a termékekre.

Xbox One gamepad Forrás: Anton Porsche / Pexels

A kereset az analóg karokkal kapcsolatos, az akciójátékokban és a versenyjátékokban ezek a karakterek vagy a járművek irányítására, továbbá a kamera mozgatására használatosak. A kereset szerint pár hónap használat után a kezelőszervek „sodródni" kezdhetnek, azaz a játékos által nem kívánt mozgásokat hajtanak végre, ami még nem kompetitív jellegű játék során is rendkívül bosszantó.

A jelenség ahhoz hasonló, mint amikor az egérmutató magától mozog, ezzel jó eséllyel már minden számítógépező találkozott.

A dokumentum alapján a sodródást a fizikai mozgást elektromos jelekké alakító potenciométer rendkívül gyors kopása okozza. McFadden pár hónapon belül két 180 dolláros Xbox One Elite gamepaddel is pórul járt, a Microsoft visszautasította a hiba ingyenes szervizelését, továbbá a házilagos javítására tett kísérletei is csődöt vallottak.

A felperes szerint a hiba gyakori és ismert az Xbox One gamepadet vásárolt játékosok körében, nem csak a vevők elenyésző részét érinti.

A kirendelt bíró várhatóan a következő hetekben dönthet arról, hogy zöld utat ad-e a csoportos pernek. Az USA-ban nemrég a Nintendo ellen ugyanezen hiba miatt sikeres volt a perindítás, azóta a cég ingyen javítja a Switch sodródást produkáló Joy-Con játékvezérlőit.

Hírünk írásáig a Microsoft nem kommentálta McFadden vádjait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!