Hivatalosak az új Ryzenek és Athlonok

amd ryzen 4000g processzor cpu
Bemutatkoztak a Radeon Vega videovezérlős AMD Ryzen 4000G processzorok
Vágólapra másolva!
Mindegyik processzor Radeon Vega videovezérlőt kínál.
Vágólapra másolva!

Bemutatkoztak az AMD legújabb asztali számítógépes processzorai, a Renoir termékcsaládba tartozó egységek elsőként a PC-gyártók számára lesznek elérhetőek, a csináld magad piacon való megjelenésükre néhány hetet várni kell. Emiatt ajánlott fogyasztói árakat sem tudunk mondani, a chiptervező a későbbiekben fog tájékoztatást adni az ügyben.

Bemutatkoztak a Radeon Vega videovezérlős AMD Ryzen 4000G processzorok Forrás: AMD

Az újdonságok krémjét a 7 nanométeres, Zen 2 architektúrát használó Ryzenek jelentik. A lenti táblázatban összefoglalt specifikációikat áttekintve azonnal szembeötlő lehet, hogy a rendkívül népszerű Ryzen 3 ugyan maradt négymagos, de megkapta az SMT-t, azaz már nyolc futtatói szálat kínál.

Az új AMD Ryzen és Athlon processzorok fő specifikáció Forrás: Origo

A Ryzen 5-ösök szintén szintet léptek, 4 / 8 helyett helyett 6 magot és 12 szálat kínálnak, a Ryzen 7 pedig maradt a 8 / 16 felállásnál. Ilyen sorrendben a termékcsaládok Radeon Vega videovezérlői 512 / 448 / 384 darab stream processzort kínálnak.

A processzorok alapvetően 65W TDP-vel rendelkeznek, de mindegyikből lesz 35 wattos GE-variáns is, ezek alacsonyabb órajeleken dolgoznak.

Viszont kellemetlen, hogy az új termékek az idén piacra dobott, laptopokba szánt Ryzen Mobile 4000 processzorok feltuningolt változatai, így külső videokártyákkal csak PCI Express 3.0 x8 felületen tudnak kommunikálni. Emiatt a komoly gamer és tartalomkészítő gépek esetében jobb választás a Ryzen 5 3000 vagy vagy Ryzen 7 3000 processzorok használata, azok PCI Express 4.0 x16-ot támogatnak.

Az AMD szerint az új megoldásai minden téren lepipálják az inteles ellenfeleiket Forrás: AMD

Végül az AMD leleplezte a legolcsóbb Athlon Gold és Athlon Silver processzorait is, amelyek még a 12 nm-es Zen+ architektúrát használják. A nagy újdonság, hogy a Pentiumokat kihívó Athlon Goldok már négymagosak, így jó eséllyel komolyan lepipálhatják a kétmagos és négyszálas riválisaikat. A Celeron ellen az Athlon Silvert küldi a szorítóba az AMD, ez két maggal és négy futtatói szállal esik neki a kétmagos és kétszálas ellenfelének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!