Újból odasózhat a laptoppiacon az AMD

Huawei, MateBook, D15, teszt, laptop
AMD alapokra épül.
Vágólapra másolva!
A legmodernebb Radeont építheti be a következő processzoraiba.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetést okozhat még idén a laptopos piacon az Intel, a jelenlegi információk szerint a már Xe grafikus vezérlőjével szerelt, Tiger Lake családba tartozó processzorai grafikus teljesítményben akár el is náspángolhatják az éppen aktuális AMD Ryzen 4000 modellekben lévő Radeonokat. Az első Tiger Lake processzoros noteszgépek még idén piacra kerülhetnek.

A kép csak illusztráció Forrás: AMD

Az AMD kérdéses termékeiben még a 2017 végén bemutatott, ötödik generációs GCN architektúrát használó, Vega kódnevű grafikus vezérlő dolgozik. Meglehetősen kivénhedt megoldásról van szó, így annyira nem meglepő, hogy a vadiúj Intel Xe képes felvenni vele a harcot.

Viszont a jelek szerint nem érte váratlanul az AMD-t a rivalizálás, a Linux kernelbe pénteken beküldött kódjai határozottan arról árulkodnak, hogy a noteszgépekbe szánt Ryzen 5000 processzorokban teljesen megújulnak a Radeon videovezérlők, ráadásul a cég rögtön a legfejlettebb RDNA2 architektúrájának bevetésével teheti a helyére az Intelt.

Az RDNA2 architektúra dolgozik a PlayStation 5 és az Xbox Series konzolok videovezérlőjében, továbbá ez hajtja a hamarosan bemutatkozó, asztali számítógépekbe szánt Radeon RX 6000 videokártyákat is.

A laptopos AMD Ryzen 5000 modellek feltehetően a jövő év elején mutatkozhatnak majd be, a linuxos kódok szerint a processzorrészük maradhat a Zen 2 mikroarchitektúrán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!