Újabb rivális győzte le a Qualcommot

mediatek helio g25
MediaTek Helio G25
Vágólapra másolva!
Az Apple után most a MediaTek utasította maga mögé a chiptervezőt.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonokba és táblagépekbe szánt rendszerlapkák piacán nagyon hosszú ideig a Qualcomm volt a tápláléklánc csúcsán, hiszen a Snapdragon modellek nemcsak teljesítményben jártak elől, de az eladott darabszám tekintetében is piacvezetők voltak.

MediaTek Helio G25 Forrás: MediaTek

A Counterpoint piacelemző szerint most már semelyik sem igaz: a saját A-Series termékeivel az Apple már évek óta lepipálja teljesítményben a Qualcomm éppen aktuális bajnokait, az idei harmadik negyedévben pedig a tajvani székhelyű MediaTek az eladott darabszám tekintetében tett túl rajta. Az adatai alapján a kérdéses időszakban eladott rendszerlapkák 31 százaléka a MediaTektől származott, míg a Qualcomm csak a másik helyett tudta hozni a 29 százalékos piaci részesedésével.

Ennek köszönhetően a tavalyi harmadik negyedévhez képest a MediaTek közel 45% plusszal 97,26 millió tajvani dollárra növelte a bevételét, a profitja pedig 52% plusszal bő 43 millió tajvani dollárra emelkedett. Körülbelül 1,033 milliárd és 457 millió forintokról beszélünk.

A rendszerlapkák gyártóinak piaci részesedése; a külső körben az idei harmadik negyedéves, a belső körben az egy évvel korábbi állapot látható Forrás: Counterpoint Research

Ebből sejthetően a brutális növekedés ellenére annyira azért nem robbantott bankot a MediaTek: elsősorban a 100-250 dollár közti mobilokba szánt rendszerlapkák szegmensében tudott rendkívül erős teljesítményt felmutatni, ezek a belépőkategóriás modellek pedig nem a jelentős haszonkulcsaikról híresek. A gyártó bevallottan a Huawei kálváriájából is profitált, a szankciók miatt még az érintett is rákényszerült egy komoly rendelés leadására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!