Jöhet lassan a windowsos laptopok új generációja

microsoft surface pro x
Microsoft Surface Pro X
Vágólapra másolva!
Tesztelhetőek a 64 bites alkalmazások a Windows 10 on ARM rendszeren.
Vágólapra másolva!

A MacBookok egyik nagy előnye a windowsos laptopokkal szemben mindig is a kiváló akkumulátoros üzemidejük volt, most pedig az Apple M1 rendszerlapkás modellekkel még tovább nyílt az olló ezen a téren. A Microsoft és a gyártópartnerei természetesen szeretnének valamit kezdeni a Macek nyomasztó fölényével, ennek érdekében pedig már évek óta folyik az Intel és AMD megoldásainál messze energiahatékonyabb, ARM architektúrás processzorokon futó Windows 10 fejlesztése.

Microsoft Surface Pro X Forrás: Microsoft

A különleges Windows 10 néhány eszközön (Microsoft Surface Pro X, Lenovo Flex 5G, Samsung Galaxy Book S) már elérhető, ám a laptopgyártók részben egy óriási hátránya miatt egyelőre távol maradtak tőle: csak a natívan ARM architektúrára fordított, továbbá emulációval a 32 bites (Intel x86) programok futtathatóak rajta. A manapság elterjedt, 64 bites (AMD64) szoftverek nem működnek alatta, így rengeteg produktivitási szoftver és játék megmoccanni sem hajlandó az operációs rendszeren.

A belátható jövőben végre megváltozik a helyzet, a Windows Insider programban most elérhetővé vált a különleges Windows 10 első olyan nyilvános bétája, amelyen már futnak a 64 bites, klasszikus appok is. Ezzel végre bezárulhat kör, elvileg minden olyan program futtatható lesz a rendszeren, amely az Intel és AMD processzoros gépeken is megy.

Egyelőre nem világos, hogy a Windows 10 on ARM stabil kiadásában mikor jelenhet meg a kritikus funkció: az abszolút legjobb esetnek a jövő tavaszi elérhetővé válás tűnik, de nem lenne meglepő, ha inkább az őszre csúszna a fejlesztés bevezetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!