Megőrzi a futáros csomagokat a Yale ládája

yale smart delivery box futár küldemény
Yale Smart Delivery Box
Vágólapra másolva!
Akár házilag is készíthető egy szimplább megoldás.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a futárok nem szokták ledobni a küldeményeket a házak elé, mikor nem találnak otthon senkit, ám például az Egyesült Államokban ez megszokott eljárás. A megoldás nagy hátránya, hogy a csomag akár órákon át a bejárati ajtó előtt maradhat, így nem ritka, hogy a jogos tulajdonosaik már csak a hűlt helyüket találják a hazatértükkor. A jelenséget félig viccelődve verandakalózkodásnak hívják az USA-ban.

Yale Smart Delivery Box Forrás: Yale

Ezen segítene az okosotthonos biztonsági kütyükben utazó Yale, a Smart Delivery Box nevű terméke egy kisebb láda, amelybe a futár beteheti a csomagot, ha senkit sem találna otthon.

A lopásvédelmi célból a földhöz rögzíthető tároló zárja alapesetben egy mobilapp segítségével nyitható a láda mellett állva, de akinek van otthon egy Yale vezérlőegysége (hubja), az akár távolról is kinyithatja a zárat az interneten keresztül.

Sajnos a láda meglehetősen kicsi, a külső méretei 73 × 50 × 50 centiméter, azaz csak kisebb csomagok fogadására alkalmas. Ráadásul a védelem tekintetében igencsak távol van egy széftől: a zárja olyan 45 kg felfelé irányuló erő hatására magától kinyílik.

Ebben az a ráció, hogy ha valahogy belezsúfolná magát egy kisgyerek és lezáródna a fedél, akkor a gyerek jó eséllyel képes lesz felnyomni azt, nem reked benn a ládában.

Ettől független nem olcsó a termék: önmagában 229 dollárba kerül, a neten keresztüli nyitást lehetővé hubbal együtt 279 dollár az ára, míg egy nagy méretű jégakkuval együtt már 299 dollárt kell kifizetni érte. Átszámítva nettó 68 / 83 / 89 ezer forintokról beszélünk.

Viszont maga az ötlet jó, így a barkácsolásban örömüket lelő háztulajdonosok akár maguk is készíthetnek egy hasonló dobozt, még ha nem is lesz benne mobillal nyitható zárszerkezet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!