Gamer monitor elképesztő görbülettel

Samsung, Odyssey, monitor, gamer, hajlított
Samsung Odyssey G7 - gamerekre tervezve.
Vágólapra másolva!
A monitorok piacán is egyre élesedik a verseny. A meghatározó gyártók folyamatosan próbálják feszegetni a határokat, és olyan modellekkel előrukkolni, amelyek evolúciós lépést jelentenek a termékcsaládban. Különösen igaz ez az úgynevezett gamer, azaz alapvetően játékosoknak szánt szegmensre, amely az utóbbi időszakban szó szerint pezseg, hiszen egymás után jelennek meg a különlegesebbnél különlegesebb termékek. A Samsung például a CES-en mutatta be Odyssey családjának legújabb, elképesztő külsővel bíró tagjait. Ráadásul a cégtől kapott információk értelmében a belső tulajdonságaik is nagyon kecsegtetőek, hiszen például QLED panelre épülnek. A modellek már megérkeztek Magyarországra is, köztük a 27 inches képátlóval bíró Odyssey G7 is, amelyre rátehettük a kezünket.
Vágólapra másolva!

Sci-fi filmbe illő külső

Ami elsőként feltűnik, az a szokatlanul markáns ív, hiszen e modellnél a görbület mértéke 1000R, ami olyan, mintha egy 1000 milliméteres sugarú, körből vágták volna ki.

1000R az íveltsége, láthatóan markánsan hajlított. Forrás: Origo

Ez pedig lényegesen alacsonyabb szám, mint amit általában a hajlított kijelzőktől megszokhattunk. Ráadásul a vállalat ezt még ki is hangsúlyozza a készülékház hátulján, középen kör alakban elhelyezett LED-ekkel, illetve az ezeket övező csúcsos műanyag elemmel. Ennek, illetve a nagyon vékony káváknak köszönhetően az Odyssey G7 elég futurisztikusan néz ki, süt róla, hogy egy modern, nagy tudású eszköz.

Samsung Odyssey G7 - gamerekre tervezve. Forrás: Origo

A LED-ek színe természetesen változtatható, megparancsolható az is, hogy pulzáljon a fény, illetve akár ki is kapcsolható ez az extra világítás. A képernyő magassága módosítható az állványon, emellett forgatható, valamint dönthető, tehát arra odafigyeltek, hogy a felhasználó a lehető legkényelmesebb pozícióba állíthassa. A csatlakozókínálat megfelelő, hiszen van HDMI 2.0, ThunderBolt 1.4, USB és fejhallgató port is rajta, bár azért egy USB-C csatoló még elfért volna rajta, ez 2020-ban már igazán nem nagy elvárás.

Képminőség

A termékbe a Samsung saját fejlesztésű és gyártású, 27 inches képátlójú 10 bites QLED VA panelje került. Tehát a megjelenítőt kiegészítették egy rettenetesen kicsi, speciális anyagból készült speciális kristályokat, úgynevezett kvantumpontokat tartalmazó vékony filmréteggel, amelynek köszönhetően igen széles spektrumú fehér háttérvilágítás jön létre. Ennek következtében pedig a megjelenített színek igen tiszták lesznek, és a kristályok a fényerő megnövelésében is kulcsszerepet játszanak. Ez utóbbi pedig azért fontos, mert a modell

támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és mivel fényerő kellően nagy, eléri a 600 nitet, ezért a HDR effekt kifejezetten látványos.

A méréseink szerint a színtérlefedettség, azaz színgazdagság, illetve a színpontosság is kiemelkedő, ebben a QLED VA technológia nagyon erős. Azonban ezt a betekintési szögről már nem tudjuk elmondani, és erre az erőteljes ívelés még rá is tesz egy lapáttal. Ez akkor nem gond, ha valaki középről, szemből nézi a képernyőt, ám ha oldalról tekint rá, azt fogja tapasztalni, hogy enyhén torzulnak, fakulnak a tónusok. Az is igaz, hogy ez nem egy kifejezetten irodai használatra szánt masina, játéknál pedig úgyis mindegy, hiszen a gamerek a legritkább esetben ülnek egy monitor elé többen.

A mozgásmegjelenítés viszont az NVIDIA G-Sync kompatibilis modell nagy erőssége.

Egyrészt semmilyen hibát, akadozást, utánhúzást, szaggatást, duplikációt vagy elmosódottságot nem tapasztaltunk. Ráadásul a maximális képfrissítési ráta 240 Hz, ami négyszerese annak, amit az átlagos monitorok produkálnak, és a legtöbb gamer termék 144 Hz-es értékét is jelentősen felülmúlja. Mindez pedig azt jelenti, hogy a masina másodpercenként 240 képkocka megjelenítését szavatolja, aminek hála a megszokottnál folyamatosabb lesz a kép. Emellett az egyes képi információk gyorsabban, hamarabb juthatnak el a felhasználóhoz, ami játéknál kiemelkedően fontos lehet.

Az is lényeges, hogy az inpug lag, azaz a bemeneti késleltetés mindössze 11,2 ms, ami szintén óriási jelentőséggel bír a játékok során.

A Samsung monitorok hagyományosan jól teljesítenek a homogenitás terén, azaz a háttérfény eloszlása egyenletes. Ez most sincs másként, hiszen mindössze néhány százalékos eltérés mérhető az egyes képernyő tartományok között, és ennek hála felhősödéstől, foltosodástól nem kell tartani.

Kezelés, extrák

A képernyő alá épített mini botkormánnyal vezérelhető grafikus kezelőfelület magyar nyelven is kommunikál, ami monitoroknál nagyon ritkának számít. A rendszer felépítése logikus, a struktúra kellően sekély, így a használatába hamar bele lehet jönni. Ma már egyre több az olyan monitor a felső kategóriában, amely rendelkezik integrált hangrendszerrel, azonban az Odyssey G7 nem tartozik ezek közé.

A díszítő LED-eket sem spórolták le róla. Forrás: Origo

Viszont a beépített célkereszt nem hiányzik belőle, ami akkor jöhet nagyon jól, ha egy adott játékból hiányzik. Emellett a gyártó korábbi monitorainál megismert szemkímélő módot sem spórolták ki. Ennek aktiválásával radikálisan csökken az agyat zavaró, alvást nehezítő színkomponens aránya.

Kinek jöhet jól?

A Samsung Odyssey G7 egy ízig-vérig játékos monitor, hiszen jó pár olyan extra funkcióval (G-Sync, 240 Hz, célkereszt) rendelkezik, amelyet azok tudnak igazán kihasználni, akik ilyen célra keresnek megjelenítőt. A markáns hajlítás, és a nem túl jó betekintési szög miatt irodai használatra nem erőltetnénk, bár tény, hogy minden asztalon jól mutat egy ilyen hihetetlen külsejű monitor.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!