Kalózcsoportokra csapott le az USA

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
Bezuhant a razziát követően az új tartalmak mennyisége.
Vágólapra másolva!

Augusztus végén az USA Igazságügyi Minisztériuma az Interpol segítségével talán minden idők legeredményesebb warezellenes akcióját hajtotta végre: két olyan személyt is sikerült őrizetbe vetetnie, akik kulcsszerepet játszhatnak a főként filmeket és sorozatokat torrenten elérhetővé tevő, prominens release csoportok működtetésében. A minisztérium elsősorban a SPARKS, és a vele kapcsolatban álló kisebb csoportok (például a GECKOS, DRONES, ROVERS és SPLINTERS) tagjaira vadászott.

A kép csak illusztráció Forrás: Lauri Rantala / Flickr

A nemzetközi akció során a letartóztatások mellett több országban is házkutatásokat tartottak a rendőrök, ezek java állítólag Norvégiában és Svédországban történt, különféle informatikai holmik mellett szervereket is lefoglaltak.

Az esemény nagy pánikot keltett a kalóz kópiákat elérhetővé tevő release csoportok körében, rengeteg felfüggesztette a tevékenységét, mert vagy érintettek voltak a razziában, vagy csak információkhoz szerettek volna jutni, hogy mi történik.

Ennek megfelelően a TorrentFreak szerint minden kategóriában drámaian visszaesett az újonnan elérhetővé tett tartalmak mennyisége: a razzia előtt pontosan egy héttel még napi 1944 új anyagot adtak ki, míg a razziát követő napon csak

168 újdonság került fel a fájlmegosztókra.

A kezdeti pánik elmúlásával a legtöbb kategóriában újból emelkedni kezdett az új tartalmak mennyisége, de egyelőre közel sem érte el a korábban megszokott szintet, és számos csoport a mai napig nem hallatott magáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!