Letölthető a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

laptopozás, laptop, illusztráció, idős, idős ember, idős emberek
Vágólapra másolva!
Teljes értékű operációs rendszer és programcsomag kérhető ingyen.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban mutatott rá, hogy a megfelelő informatikai háttér gyakorlatilag bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti. A kormány a mindennapokban, a munkában és tanulásban egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar emberek számára az ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomaggal. A termék felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.

A piacon elérhető számítógépek jó részét operációs rendszer és felhasználói programok nélkül értékesítik. Az Alapcsomag egy könnyen telepíthető, azonnal használható lehetőséget teremt a számítógépünk képességeinek, a digitális világ előnyeinek kiaknázására. Használói jelentős összeget takaríthatnak meg a nyílt forráskódú operációs rendszer és szoftverek alkalmazásával.

Schanda Tamás szerint a fizetős licenszekkel szemben a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. Hozzátette: a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A miniszterhelyettes jelezte, hogy a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagba a hazai digitális és kreatív ipar fejlesztése érdekében elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be. Az Alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

Hozzátette: az alapcsomag kialakításakor a különböző korosztályok eltérő szükségleteit is figyelembe vették. Az idősebbek számára a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy testreszabott, felhasználóbarát (növelhető betűméretű, speciális ikonokkal ellátott) felhasználói profilt kínál. A gyermekek számára biztosított fiókokban a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. A webböngészőben a legfiatalabbak felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató, hasznos linkgyűjteményt is kialakítottak.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le, a Linux Mintre épülő rendszer minimum rendszerkövetelménye:

  • 1GB RAM memória (2GB memória ajánlott)
  • 15GB szabad hely a merevlemezen (20GB ajánlott)
  • 1024×768 képernyőfelbontás

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!