Hátrább szorult a népszerűségi versenyben a macOS

google chromebook chrome os laptop notebook internetezés
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Ettől függetlenül a Windows kárára nyerészkedett a Chrome OS.
Vágólapra másolva!

A számítógépes operációs rendszerek piaci részesedése alapvetően nem izgalmas beszédtéma, a múlt évezredben beállt status quo szerint a Windows abszolút piacvezető, mögötte pár százaléknyi résszel kullog a macOS, a maradék szintén pár százalékon pedig minden más osztozik. Az elmúlt években annyi változás történt, hogy a Google Chrome OS kimászott a minden egyéb kategóriából, és nevesített harmadikká vált a ranglistán.

A kép csak illusztráció Forrás: dawnfu / Pixabay

Az IDC legfrissebb adatai szerint a 2020-as év nagy változást hozott a ranglistán, a koronavírus-járvány miatt kialakult zűrzavarban cukorkaként fogyott Chromebook laptopoknak köszönhetően kilőtt a Chrome OS népszerűsége, magabiztosan átvette a második helyet a macOS-től.

Az információk alapján éves összehasonlításban tavaly a Windows piaci részesedése 80,5%-ra csökkent (-4,9%), a Chrome OS részesedése 10,8 százalékra nőtt (+4,4%), a harmadik helyre való visszaesése ellenére pedig a macOS is növekedést tudott felmutatni a 7,5 százalékos (+0,8%) teljesítményével.

A tavalyi piaci átrendeződés vesztese a Windows, a Chrome OS és a macOS is Microsoft rendszerének kárára növelte a részesedését.

A Windows, Chrome OS és macOS összesített piaci részedése 98,8%, azaz legkülönfélébb Linux és BSD rendszerek együtt 1,2%-ot hasítottak ki a tortából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!