15 év után alapjaiban változik meg a Microsoft Office

Vágólapra másolva!
Hamarosan megújul a Microsoft Office alapértelmezett betűtípusa. Habár laikus szemmel nézve rettenetes nagy különbségek nincsenek a jelöltek közt, a Microsoft szerint van köztük "geometrikus", van "humanista", és van "indusztriális" is. Az viszont biztos, hogy mindegyik sans-serif, vagyis talpatlan.
Vágólapra másolva!

Egy szövegszerkesztő identitását furcsa módon alapjaiban határozza meg az alapértelmezett betűtípus, ha másért nem is, hát azért biztosan, mert a legtöbben egész egyszerűen nem változtatják meg. A Microsoft még 2007-ben kezdte el használni a Calibri betűtípust a vállalaton belül, majd hamarosan ez vált a világszerte használt Office-termékek alapvetésévé a korábbi, és örökre az emlékeinkben élő Times New Roman helyett.

"Az alapértelmezett betűtípus teszi az első benyomást. Legyen szó önéletrajzokról, dokumentumokról vagy e-mailekről, ez határozza meg a vizuális identitást. Azonban ahogy a világ és az emberek változnak és növekednek, úgy a különböző kifejezésmódjainknak is alkalmazkodnia kell az idők szavához" - vélekedik a Microsoft.

Forrás: Microsoft

A vállalat szerint egyébként egy alapértelmezett betűtípus legfontosabb tulajdonsága, hogy ne vegyük észre. A legjobban akkor látja el a feladatát, ha az emberek nem is gondolkodnak rajta, hanem szépen meghúzódik a háttérben, és csendben segíti a felhasználói élményt.

És annak ellenére, hogy a Wordben több mint 700 fajta betűtípus érhető el, a vállalat úgy döntött, hogy mégsem ezekből választja majd ki az új alapot, hanem különböző szakembereket bízott meg öt darab teljesen új betűtípus elkészítésével.

Az biztos, hogy mostantól mindegyik hozzáférhető a felhős Office 365-ön keresztül, és hogy a Microsoft a következő hetek tapasztalataira építve fogja eldönteni, melyikkel találjuk szembe magunkat a jövőben. Addig is árulja el, hogy önnek melyik tetszik a legjobban!

Szavazzon!

Melyik legyen a Microsoft Office új alap betűtípusa?

Tenorite

Az alkotói szerint a Calibri után ráférne az Office-ra egy olyan betűtípus, ami kerek, széles és letisztult, éppen ezért a "geometrikus műfaj" irányába fordultak. Úgy vélik, hogy a szövegszerkesztő programokban az emberek hosszú sorokat olvasnak, így nem árt, ha megfelelő távolságok vannak a betűk között, ugyanakkor magukat a betűket úgy alakították ki, hogy több férjen ki belőlük egy adott helyre, ami jól jöhet például PowerPoint-prezentációk készítésekor, vagy amikor csupa nagybetűket kell használni.

Forrás: Microsoft

Bierstadt

Ezt leginkább egy precíz, modern betűtípusként jellemezték, ami a huszadik század közepének svájci tipográfiája ihletett. A megalkotásakor a rendezettség és a visszafogottság volt a legfőbb cél. A megálmodói szerint habár illeszkedik a "groteszk műfajba" (mint például a Helvetica), a mai világban szükséges ezt kicsit finomítani és emberibbé tenni, hogy ne tűnjön túl hivatalinak. Végső soron azt is lehetne mondani, hogy az Arial egyfajta racionalizált, újkori igényeknek megfelelő változatáról van szó.

Forrás: Microsoft

Skeena

A készítői szerint ez egy tradicionális sans-serif betűtípus, ami kifejezetten humanista és elegáns. A cél elérése érdekében meglehetősen nagy az eltérés a betűk vékony és vastag részei között. A készítők szerint ebben a műfajban nem egyszerű olyan betűtípust alkotni, ami kifejezetten esztétikus, ugyanakkor könnyen olvasható is olyan modern digitális eszközökön, mint például az okostelefonok, ahol jellemzően elég kicsiben látjuk a szöveget.

Forrás: Microsoft

Seaford

Ez minden tekintetben egy hagyományos talpatlan betűtípus, ami a régi idők stílusához nyúl vissza. Organikus és asszimetrikus, ami így megkönnyíti az olvasást azáltal, hogy a betűk egyszerűen megkülönböztethetők egymástól, és így az egyes szavak is ránézésre megismerhetők szinte már csak a külalakjuk alapján. A készítők szerint a Seaford a régi vágású jellege miatt mindenkinek azonnal ismerős és könnyen befogadható.

Forrás: Microsoft

Grandview

Ezt a betűtípust érdekes módon a klasszikus német vasúti jelzések ihlették, melyek kialakításánál a fő cél az volt, hogy távolról és rossz időjárási viszonyok között is könnyen olvashatók legyenek. Ezek az alaptulajdonságok itt is megmaradtak, de míg a vasúti táblákra csak néhány szó kerül, addig egy szöveg hosszú, így meg kellett oldani, hogy szavak, mondatok és bekezdések is jól nézzenek ki, és egyszerűen olvashatók legyenek.

Forrás: Microsoft

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!