Befagy a pokol az őszi Windows 10-zel

Tech, tetkó, tetoválás, menő, chip, apple
Ez a pingó a Linux operációs rendszer logója.
Vágólapra másolva!
Lehetővé válik a grafikus felületű linuxos alkalmazások futtatása.
Vágólapra másolva!

Húsz évvel ezelőtt a Microsoftot akkoriban vezetett Steve Ballmer híresen rosszindulatú daganatnak titulálta a Linuxot, ám azóta nagyot változott a világ. A fejlesztők és a rendszergazdák már évek óta a Windows 10-be integrálva használhatják az alternatív rendszert, csak telepíteniük kell a Windows Subsystem for Linux rendszerkomponenst.

Az idén őszi főverziótól kezdve már grafikus felületű linuxos alkalmazások is futtathatóak lesznek a Windows 10-ben Forrás: Craig Loewen / YouTube

Ettől függetlenül az igazi forradalom csak most kezdődik. A Windows 10 idén ősszel érkező kiadásának legújabb, build 21364 jelű előzetesében régóta várt és óriási fejlesztést kapott a rendszerkomponens: lehetővé vált a terminálosok mellett a grafikus kezelőfelületű alkalmazások futtatása is.

Ezzel masszívan szélesebb rétegek számára válik praktikussá a Windows Subsystem for Linux, igény esetén bárki könnyedén használhat majd az alternatív rendszerre készült szoftvereket az alapvetően windowsos számítógépén.

A Windows Subsystem for Linux lehetővé teszi a linuxos alkalmazások számára a Windows hangrendszeréhez való csatlakozást, a mikrofon elérését, továbbá a GPU-gyorsított 2D/3D grafika használatát. Az utóbbi működéséhez kompatibilis grafikus driverre van szükség, ezeket már teszteli az AMD / Intel / NVIDIA, trió, az őszi Windows 10 kiadásakor már elérhetőek lesznek stabil formában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!