Kaszát kaphattak az idei Ryzen processzorok

amd ryzen 3600 processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A várt asztali PC-s termékek helyett tweakelt Ryzen 5000 modellekre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Idén is lesznek asztali számítógépekbe szánt új Ryzen processzorok, azonban egyre több szivárogtató állítja, hogy jelentős változás történt az AMD terveiben. Az eredeti elképzelés szerint a vállalat idén egy moderált jelentőségű termékfrissítést kívánt végrehajtani, a Zen 3+ architektúrás Ryzen 6000 (Warhol) modelljei teljesítményre kisebb előrelépést jelentettek volna a jelenlegi Zen 3 architektúrás, Ryzen 5000 központi egységekhez képest.

A kép csak illusztráció Forrás: cebbi / Pixabay

Ehhez képest most egyre több korábban megbízhatónak bizonyult informátor állítja, hogy a Ryzen 6000 család a kukában végezte, helyette XT utónévvel megkülönböztetett Ryzen 5000 processzorok érkeznek majd valamikor az év későbbi részében.

A szivárogtatók nem kaptak információt arról, hogy mi történt, azonban a feltételezések szerint a globális chiphiány állhat a háttérben, a TSMC rendkívül limitált gyártókapacitása miatt nem érte volna meg a széria piacra dobásával foglalkozni.

Szerencsére pozitívuma is van a helyzetnek, az AMD elvileg további mérnöki kapacitást tudott ráállítani a jelentős fejlesztéseket hozó Zen 4 architektúrájának fejlesztésére. Ez a 2022-es évjáratú Ryzen 7000 szériában debütálhat, 7 helyett már 5 nanométeres gyártástechnológiával készülhet, támogathatja a DDR5 rendszermemóriát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!