Feltűnően gyorsulhatott a Chrome

google chrome
Sundar Pichai
Vágólapra másolva!
A sok JavaScriptet használó weblapokon tűnhet fel az újítás.
Vágólapra másolva!

A többi böngésző készítőjével ellentétben a Google továbbra sem képes a Chrome újabb változatainak megjelenésekor tisztességes tájékoztatást adni az újdonságokról. Emiatt rendszeresen utólag derül fény egyes fejlesztésekre, vagy éppen arra, hogy egy beharangozott funkció a hullámokban való bekapcsolás miatt mégsem érhető el az összes felhasználónál.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Most a napokban kiadott Chrome 91 kapcsán került napvilágra egy eddig nem híresztelt fejlesztés, ám legalább jó hírrel szolgálhatunk: akár 23 százalékkal is gyorsabbnak bizonyulhat a böngésző, miután bekerült a motorjába a Sparkplug nevű JavaScript-fordító.

Az új modul jelentősen felgyorsítja az említett típusú szkriptek a számítógép által közvetlenül értelmezhető gépi kóddá fordítását, bár a teljesítménybeli előrelépés a felhasználók számára inkább csak az olyan weblapokon tűnhet fel, amelyek sok és komplex JavaScriptet használnak.

A Google szerint a Chrome böngésző motorja világszerte minden egyes nap 78 évnyi időt tölt el a JavaScript-kódok gépi kóddá fordításával, az új Sparkplug fordítónak köszönhetően naponta 17 évnyi processzoridő spórolható meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!